0
(0)

Calin Fusu este unul din putinii antreprenori de succes din online in Romania. Acum cativa ani, 2 fonduri de investitii au platit cateva milioane de euro pentru mica parte din Neogen (inclusiv BestJobs). Este o persoana atipica, din foarte multe puncte de vedere. In general, este o persoana de la care ai de invatat enorm, daca vrei sa il asculti. Este guru pe online. Si eu personal am avut privilegiul sa lucrez 2 ani impreuna cu el.

L-am filmat in hol la Crowne Plaza, cand a fost NetCamp. 12 minute de inspiratie pura, de la un om care a demonstrat ca se poate. Urmariti interviul. Este excelent.

StartEvo: Cum ai devenit omul care esti acum?

Calin Fusu: Au fost cateva etape/cincinale: Pana la 16 ani, cand am fost in R. Moldova (am uitat-o deja): copilaria, scoala, chestii uzuale, dar probabil care au fost vectorii care m-au impins inainte.

Perioada studentiei, cu plusurile si minusurilor. Primii ani departe de familie, mai multe decizii luate pe cont propriu, bani facuti si cheltuiti pe cont propriu.

Perioada piata de capital. Am fost broker la bursa, am lucrat la un font mare de investitii, am invatat ce inseamna sa pariezi pe industrii in crestere. Am invatat valoarea riscului si a timpului.

Perioada Neogen. Am invatat  managementul si marketingul SI testarea propriilor limite. Maturizarea mea ca persoana.

Daca vor urma si alte etape, nu stiu, si taica-miu ma intreaba:). S-ar putea la un moment dat in 3 ani sa inceapa o alta etapa.

 

StartEvo: Primii bani castigati  vreodata?

Calin Fusu: Imi ajutam bunicii sa vanda la piata rosi si vinete (aveam sub 10 ani)

Vindeam mingi de pingpong la scoala, le cumparam cu 6 copeici si le vindeam cu 10 copeici. Mergea treaba destul de bine, pana m-au chemat la cancelarie. Maica-mea, profesoara, mi-a taiat rapid acest business.

Primii bani seriosi, la 13 ani, la Brigada Scolareasca. Mergeam la munca pe camp. Mi-am dat cat de greu imi este sa respect autoritatea celor mai mari ca mine. Din banii aia am facut o excursie prin capitalele fostelor republici + am cumparat primul casetofon.

Cand am venit in Romania am inceput sa fac ceva comert: chitari, calculatoare, orice se vindea.

 

StartEvo: 3 Sfaturi:

Calin Fusu: Alocarea timpului. Foarte multi oameni sunt foarte relaxati cu timpul lor. Eu cand mergeam la o nunta imi puneam pdf-uri pe genunchi sa citesc. Mi se parea o pierdere de timp o nunta. Inca mi se pare. Si incercam sa folosesc inclusiv acel timp. Trebuie sa alegi o directie si sa tragi spre ea. Nu merge si aia si aia. Trebuie sa iti debalansezi viata ca sa poti avea controlul ei. Asta inseamna sa iti asumi ca esti in spatele altor oameni in anumite domenii.

(Calin a facut fast reading intr-un revelion :))

Focusul pentru ceea ce este important pentru fiecare. Trebuie sa intelegi care iti sunt resursele si cum functionezi tu in relatia cu altii. Restul sunt detalii.

 

StartEvo: Zi-mi un fuck-ul profesional

Calin Fusu: In perioada pre-Neogen. Eram broker la bursa si am pus din greseala doua zerouri in plus. S-a trezit cu 100,000 usd cheltuiti, pe care nu vroia neaparat sa ii cheltuie. 🙂 Atunci mi-am dat seama cat de important sa ai sisteme care sa previne riscul.

 

In prima mea firma aveam un singur client si un singur angajat. La un moment dat Clientul s-a razgandit si angajatul s-a plictisit. SI m-am trezit complet fara business.:)

 

La neogen au fost multe esecuri. Dar probabil ca in principal am invatat sa nu concurez cu Google si Facebook.

 

StartEvo: Daca ai fi sa intorci timpul inapoi, ai schimba ceva?

Calin Fusu: In ultimii 3 ani nu as prea schimba. As schimba mai multe din primii 7 ani, cand incercam sa facem prea multe lucruri pentru resursele financiare, umane de management pe care le aveam. Trebuia sa facem mai putine lucruri si mai bune. Ajuta si la stabilitatea mintala sa nu iti imprastii mintea in prea multe locuri. Asta e cea mai mare greseala pe care o fac antreprenorii. Mai bine sa fii pe locul 1 intr-un domeniu decat de 3 ori locul 3.

 

StartEvo: Ce carti citesti?

Calin Fusu: Adun linkuri linkuri linkuri. Pe urma adun 5 carti care le cumpar si pe urma astept sa le termin. O carte care mi-a placut recent este biografia lui Warren Buffet. Romane, SF-uri. Incerc sa citesc cartile premiate. E bine sa folosesti filtre umane, decat sa pierzi timpul. Mai bine te folosesti de timpul altcuiva.

 

StartEvo: Cuvant de incheiere pentru cei care cauta inspiratie?

Calin Fusu: Iti gasesti inspiratia din modele, energia ti-o gasesti din interactiune cu alti oameni, muzica, natura, etc, etc. Ca sa fii foarte bun, trebuie sa consumi mai multa energie decat media. Si daca vrei sa consumi energie trebuie sa ai mai multe surse de energie:)

calin-fusu-neogen

 

Ti-a placut?

Da click pe o stea sa votezi!

Rating mediu 0 / 5. Numar voturi: 0

Nu exista voturi pana acum! Fii tu primul. 🙂

Intrucat ai considerat acest articol bun...

Poti sa ne dai si un scurt review pe Google aici? https://g.page/r/CYQak7qPsZsYEAI/review 🙂

Ne pare rau ca acest articol nu a fost util pentru tine

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa devenim mai buni?