Cum a fost la Astrofest 2024

Cum a fost la Astrofest 2024

Jumatate din ziua de vineri, 17 mai 2024 + toata ziua de sambata, 18 mai 2024 am fost in Parcul Crangasi la Astrofest 2024 (editia cu numarul #10).

Roboti de toate formele si culorile (in special de la SmartRobot.ro), VR, calculatoare, AI, astronomi amatori, institute de cercetare, companii, aprox 100 de ONG-uri. Organizator: Stiinta&Tehnica, Asociatia Science & Technology.

Ca de obicei, singurul cosmonaut roman, Dumitru Prunariu a fost prezent si a inspirat multimea.

Multumiri lui Adrian Banuta, organizatorul neobosit, care a facut acest eveniment posibil.

Multumiri Primariei Sectorului 6 pentru sustinerea traditionala, a Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii si a tuturor sponsorilor (UTI, Eka, Carpat Energy)

Sambata seara am avut concert cu Spitalul de Urgenta

Pentru prima data, pe scena au fost Calusarii din Osica de Sus, precum si Corul din Osica de Sus. Spectaculos! Astfel s-a finalizat proiectul Sci-Fi Fest Osica de Sus.

Aici vedeti care a fost tot programul.

Si mai jos, cateva poze pe care am apucat eu sa le fac, majoritatea pe la noi pe la stand.

The post Cum a fost la Astrofest 2024 appeared first on Comunitatea Kidiboților.

Osica de Sus – Prima Localitate Creativă A.I. din România

Comunicat de Presă

Data: 30.04.2024

Osica de Sus – Prima Localitate Creativă A.I. din România

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Osica de Sus, județul Olt, a devenit prima localitate din România care se mândrește cu statutul de „Localitate Creativă A.I.”. Evenimentul final ”Sci-Fi Fest Osica de Sus” a avut sâmbătă, 27 aprilie 2024, reprezentând punctul culminant al unui an de activități educaționale online și offline și a pus în centrul atenției inovațiile tehnologice și implicarea comunității în dezvoltarea creativității digitale.

Proiectul multi-anual ”Sci-Fi Fest Osica de Sus” a fost organizat de Asociația StartEvo împreună cu Știință&Tehnică.

54 de copii de vârstă școlară, reprezentând 1,3% din populația comunei de aproximativ 4000 de locuitori au învățat să folosească unelte cu Inteligență Artificială să creeze 462 de opere de artă vizuală digitală.

Pe platforma proiectului: www.kidibot.ro/osica-de-sus/ au fost puse la dispoziția publicului 7 micro-cursuri gratuite de Inteligență Artificială.

100 dintre acestea au fost răspândite prin localitate, prin geolocație, astfel încât să se încurajeze turismul. Orice locuitor sau vizitator al comunei poate scana codurile QR afișate prin localitate, ca să vadă obiectele de artă create de către copii.

La căminul cultural din localitate s-a organizat un vernisaj permanent cu cele mai frumoase 100 de lucrări selectate, pentru a fi admirate și fizic de către locuitorii comunei și turiștii curioși.

Vernisajul a oferit o varietate de activități culturale interactive, cum ar fi ateliere de realitate virtuală, prezentări de tehnologie A.I., roboți, teatru, desen clasic și AI, telescoape.

Un moment remarcabil al festivalului au fost atelierele de programare și de robotică, care au atras atenția participanților și au subliniat importanța educației STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) în comunitate.

 

Primarul din Osica de Sus, domnul Cezar Filip, a declarat că inițiativa de a aduce acest eveniment în localitate face parte dintr-o strategie mai amplă de a investi în viitorul tinerilor. Prin susținerea creativității și a inovațiilor digitale, Osica de Sus își propune să devină un model de dezvoltare pentru alte localități din țară.

Osica de Sus se angajează să continue să investească în astfel de evenimente și programe educaționale, încurajând astfel tinerii să își dezvolte abilitățile digitale și să participe activ în lumea tehnologiei.

Proiect finanțat în cadrul Investiției I5, C11 din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

PNRR: FONDURI PENTRU ROMÂNIA MODERNĂ ȘI REFORMATĂ!

https://mfe.gov.ro/pnrr/

https://www.facebook.com/PNRROficial/

 

Numele proiectului de reformă: Nr Contract PNRR  NR. 63/PNRR/31.03.2023 Din componenta I5-1 /I5-2

Numele beneficiarului: Asociația StartEvo

Obiectivele proiectului:

==Obiective generale==

– Reducerea decalajului de acces la cultură între zona rurala Osica de Sus și zonele urbane mari
– Motivarea și sprijinirea autorităților locale din Osica de Sus pentru finanțarea proiectelor culturale

 

==Obiective specifice==

– Crearea unui grup tinta de minim 30 de tineri CREATORI de ARTA prin Artificial Intelligence, pe care sa ii invatam tehnologii AI utilizate in cultura

– CREATORII DE ARTA sa dezvolte si publice online 100 de opere de arta virtuale geolocalizate prin comuna, accesibile prin intermediul Platformei non-stop, 24/7

– Eveniment lansare SCI-FI FEST, prin care locuitorii comunei si turisti sunt invitati sa vina si sa experimenteze operele de arta create, precum si cei interesati sa invete ce trebuie sa faca astfel incat sa devina si ei, la randul lor, CREATORI. Astfel, Osica de Sus va deveni PRIMA COMUNA CREATIVA AI DIN ROMANIA.

– Permanentizarea proiectului in maxim 3 luni, pentru functionarea pe termen nelimitat si cresterea portofoliului de opere de arta din comuna prin atragerea in randul CREATORILOR DE ARTA pe turisti si alti locuitori.

Valoarea totală a proiectului, inclusiv finanțarea: 222,223 lei, din care 200,000 lei finanțare PNRR

Data începerii și finalizării proiectului: 31.03.2023 – 30.06.2024

Codul proiectului:141

Pentru mai multe informații despre proiect, vă rugăm să-l contactați pe Constantin Ferșeta, Vice-Președinte Asociația StartEvo, 0770.745.585

Rugaminte completare chestionar

Rugaminte completare chestionar

Zilele trecute am vorbit cu 3 părinți diferiți care îmi povesteau de durerile lor zilnice cu programul juniorilor. Cum jonglează cu școala, after-ul, cursurile, antrenamentele, bunicile, mâncarea caldă, parcările, prietenii, traficul din oraș, cu dependența de jocuri, etc..

O întreagă epopee.

Așa că vreau să te ajutăm și pe tine cu câteva sfaturi, dacă vrei să ne răspunzi la câteva întrebări. De exemplu:

Tu, ca părinte, cât de încântat ești de programul copilului tău?

Cât de mult crezi că pierde timpul? Sau, dimpotrivă, nu are nici timp să respire?

Cât stă pe afară, în aer liber, la joacă/socializare?

Cât de mult îl influențează anturajul? Și în ce direcție?

Ce crezi că ar trebui să mai facă să devină un adult echilibrat, de succes?

Te rugăm să ne răspunzi aici:

Cei care răspund vor primi din partea noastră sfaturi pentru optimizare + un bonus de Paști

Răspunde aici la chestionar

O să vă fie de folos!

The post Rugaminte completare chestionar appeared first on Comunitatea Kidiboților.

Bucharest Henge

Bucharest Henge

În jurul solstițiului de vară și al solstițiului de iarnă, din anumite zone ale Bucureștiului, poți surprinde apusuri și răsărituri spectaculoase. Nu sunt necesare aparate profesionale.

Chiar și cu un telefon mobil poți avea poze de colecție. De două ori pe an, în 17 aprilie și în 24 august, Soarele apune fix în același loc, adică la același azimut (285), aproximativ la ora 19:55.

Datele sunt determinate la distanță egală de Solstițiul de Vară, iar ora este extrem de importantă: pentru doar câteva minute puteți rata fenomenul.

Vă invităm așadar, pe 17 aprilie 2024 , ora 19.55, să realizați poze pe Podul Grozăvești, dar și în alte zone din Sectorul 6 și să le trimiteți la concursul Bucharest Henge 2024 pe adresa contact@stiintasitehnica.com până la data de 30 aprilie 2024. Vom premia cele mai reușite poze la Astrofest 2024.

Dar de unde vine Bucharest Henge?

Ai auzit de Stone Henge? Complexul megalitic din UK?
Mii de oameni se duc sa vada apusul/rasaritul la solstitiu/echinoctiu, cand lumina soarelui se aliniaza perfect cu blocurile de piatra.

Dar oamenii s-au prins ca si in Manhattan (New-York) poti sa vezi apusul de soare la echinoctiu in lungul unei strazi, printre zgarie nori. O nebunie printre turisti si localnici!

De aceea, am zis sa facem asa ceva si in Bucuresti. Maine, 17 aprilie 2024, la 19.55 FIX, pe podul Grozavesti, daca o sa fie vreme frumoasa, vom surprinde un apus de soare epic.

Deasemenea, te invitam si pe tine sa identifici un astfel de loc din alte localitati, de unde pot sa vezi apusuri de soare epice.

Astfel, impreuna, putem sa ne facem viata mai frumoasa si sa generam mai multa bucurie din lucrurile care ne inconjoara.

Iar copiii si adultii participanti vor invata despre astronomie, azimut si istorie.

The post Bucharest Henge appeared first on Comunitatea Kidiboților.

“Time Management” este de fapt “Pain Management”

“Time Management” este de fapt “Pain Management”

Te plictisesti? Scoti telefonul si obtii placere instant…

Te simti singur? Cedezi la presiunea anturajului…

Ai o stare de anxietate? Dai iama in frigider…

Altii incep sa fumeze, sa se drogheze, sa aiba tot felul de comportamente neproductive cand simt un mic disconfort, o mica durere, o mica plictiseala.

Timpul nostru este cel mai valoros lucru pe care il detinem. Dar majoritatea isi bat joc de el. Majoritatea nici nu au fost invatati cum sa-l pretuiasca, cum sa il foloseasca. Acest lucru e valabil si la copii si la adulti.

Exista o cantitate uriasa de TIMP PIERDUT.

O parte din acest TIMP PIERDUT este pierdut ca asa dorim. Aici intra capitolul de relaxare. E foarte bine sa ne si relaxam.

Dar, o cantitate si mai mare de timp pierdut este aruncat pe actiuni/inactiuni cu valoare redusa spre zero. Iar abuzul de ecrane, substante, sedentarism, etc – genereaza valoare negativa!

Daca analizati cu atentie, veti vedea ca succesul sau insuccesul nostru in viata este direct proportional cu toleranta noastra la durere. Cat de mult suntem dispusi sa induram durerea ca sa ne atingem obiectivele?

Stiti “Testul Bezelei“, facut de Standford? Acolo copiii care rezistau la durerea de a NU manca bezeaua, care isi faceau propriile strategii pentru a rezista cat mai bine, deveneau adultii cu cel mai mare succes.

De ce oamenii dau banii pe toate prostiile? Pentru ca nu pot spune NU la durerea de a nu avea iPhone 20.

De ce oamenii mananca extra multe calorii? De foame? Prea putin. De plictiseala. Pentru a-si atenua durerea de a fi plictisit. Pentru ca si-au creat in neurocortex modele neuronale de-a lungul timpului, in care mancare = senzatie de bine = dopamina. Eventual mai pun in ecuatie si genetica/epigenetica (faptul ca pana acum 100 de ani, de milioane de ani incoace, starea de fapt era de restrictie calorica severa).

De ce oamenii pierd ani din viata stand pe social media, cand stiu la nivel logic ca NU este bine pentru ei sa faca asta? Pentru ca nu pot spune NU micii dureri care apare in timp ce fac ceva util…. si atunci, fara sa mai constientizeze, scot telefonul si primesc dopamina…

Concluzia este ca trebuie sa ne antrenam in a ne gestiona mai bine DUREREA, atat pentru noi, ca adulti, cat si pentru copii. Trebuie sa ii invatam acest SKILL: sa reziste la DISTRAGEREA ATENTIE, sa reziste la micile dureri care apar continuu si care ne schimba focusul de la ceea ce vrem (si trebuie) sa facem catre ceva care sa ne dea dopamina pe termen scurt.

Toti trebuie sa ne antrenam sa fim la rezistenti, mai rezilienti. Trebuie sa ne cunoastem mai bine. Si doar asa vom deveni mai eficienti si mai productivi si mai multumiti cu viata noastra.

Tu ce parere ai?

The post “Time Management” este de fapt “Pain Management” appeared first on Comunitatea Kidiboților.

Sugestie de concurs pentru copiii din clasa/scoala ta: VIP Challenge. Ei vor castiga multa incredere in sine + distractie :)

Sugestie de concurs pentru copiii din clasa/scoala ta: VIP Challenge. Ei vor castiga multa incredere in sine + distractie :)

Intai, sa va spun ce am facut noi.

In luna decembrie 2023 am facut evenimentul “StartEvo Treasure Hunt” la Liceul Teoretic C.A.Rosetti din Bucuresti, cu 200 copii de clasele a IX + 50 de voluntari de la clasele mai mari.

Vedeti aici cum a fost + un mic filmulet de la eveniment.

Una dintre probe a fost “VIP Challenge”.

Copiii trebuiau (pentru extra puncte in competitie) sa abordeze direct cat mai multi influenceri si sa ii roage sa dea o mica declaratie video prin care sa spuna PENTRU EI cat de important este cititul.

Dupa care, veneau la noi, echipa organizatoare, sa ne arate atat filmuletele primite, pentru care primeau multe puncte, dar si INCERCARILE RATATE, pentru care primeau jumatate de puncte.

Cu alte cuvinte, ii rasplateam mai mult pentru raspunsurile de NU primite, implicite sau explicite. Adica ii rasplateam pentru esecuri.

De ce am facut asta?

Pentru ca generatiile actuale sunt snowflakes. Le este frica sa interactioneze. Multora dintre ei le este rusine sa fie vazuti ca muncesc. Multora le este FRICA DE ESEC. Le este frica de RESPINGERE.

Asa ca am vrut sa le premiem curajul, sa le aratam ca intr-o lume in care abandonul este regula, cei care nu se dau batuti imediat ajung foarte departe.

Am vrut sa le aratam ca nu trebuie sa te demoralizezi. Ca trebuie sa aplici legea numerelor mari in viata. Pentru 100 de NU-uri o sa primesti un DA. Si cand il primesti, te simti stapanul lumii.

Toata lumea vrea DA-urile, dar nu sunt dispusi sa plateasca pretul prin acceptarea a multe NU-uri.

Cine si ce a castigat

Copiii au castigat incredere uriasa in sine (cei care s-au implicat). Au castigat admiratia colegilor si a echipelor din care faceau parte. Au fost antrenati pentru viata. Au vazut ca e normal sa ai esecuri, dar, daca insisti, o sa ai succes!

VIP-urile au castigat extra imagine. Cum sa nu castigi imagine cand te implici in campanii sociale? Cum sa nu inspiri prin exemplu personal intr-un astfel de caz, relevant pentru societate.

Scoala a castigat expunere. Copiii, cand trimiteau solicitarile pe banda rulanta, spuneau “Noi suntem echipa “Pisicile Albastre” din clasa a IX-a a Liceului Teoretic C.A.Rosetti. Suntem implicati in actiunea bla bla bla”

Ce ai tu de castigat daca initiezi un astfel de concurs VIP CHALLENGE?

Satisfactia ca faci o schimbare la mii de copii, cu eficienta ridicata (high leverage).

Sunt o gramada de idei inaltatoare pe care le poti gasi ca tema pentru propriul tau concurs de VIP Challenge. Copiii sa citeasca mai mult. Copiii sa invete mai mult. Copiii sa faca mai multe fapte bune. Copiii sa invete cum sa se protejeze online (Cybersecurity). Copiii sa lucreze sa-si ajute parintii la treburile casnice. Copiii care sa planteze pomi. Copii care sa …

Alegi una care se potriveste cu situatia ta/a clasei tale.

Ii inspiri pe copiii din clasa ta, din scoala ta, din orasul tau sa abordeze VIP-urile si sa se alature campaniei. Pe email, pe mesaj, prin comentarii pe social media, prin telefon, prin abordare directa, cu porumbei, cu fum, etc :)) Pentru VIP-uri, chiar este un avantaj sa se implice.

La final, tragi linie si vezi rezultatele. T zero vs T unu. Chiar merita!

Exemple

Saracul Dorian Popa a fost abordat de 2 echipe diferite la StartEvo Treasure Hunt si a facut 2 filmulete diferite, pentru fiecare Asa au mai fost si alte celebritati care au raspuns provocarii. Felicitari tuturor!

Concluzie

Cred ca o astfel de abordare este benefica pentru toata lumea implicata. Este win-win-win-win. Si astfel ajutam tara asta sa devina un loc mai bun.

PS. Daca o faceti, sa ne anuntati si pe noi. Mult succes!

The post Sugestie de concurs pentru copiii din clasa/scoala ta: VIP Challenge. Ei vor castiga multa incredere in sine + distractie 🙂 appeared first on Comunitatea Kidiboților.

Ce parere aveti de acest sfat?

Ce parere aveti de acest sfat?

Buna dimineata, dragi Kidiboti

As dori sa va povestesc ceva si sa va cer sfatul.

Ieri am avut intalnirea saptamanala cu copiii la “Kidibot Future Creators” – invatam despre tehnologii si programare.

La un moment dat, o fetita foarte dezghetata, clasa a VI-a, ne spune ca este “praf” la fizica, ca are intotdeauna emotii cand vine doamna profesoara, ca se teme de notele mici pe care le poate lua, ca are emotii cand se deschide catalogul…. Stiti genul.

Alt baietel a zis ca el are probleme la biologie. Altul la matematica, altul la istorie si tot asa.

Atunci, unul dintre sfaturile pe care le-am dat a fost urmatorul: sa fie proactivi, in loc sa fie reactivi.

Mai precis:

 • sa se documenteze pe internet 5 minute despre un subiect aferent disciplinei respective.
 • sa puna doamnei profesoare o intrebare din acel subiect. De preferinta, intrebarea sa inceapa cu “De ce…?”

Posibile exemple de intrebari:

“De ce romanii s-au chinuit atat de mult sa-i atace pe daci? Nu cumva pentru ca dacii tot faceau incursiuni la sud de Dunare?”

“De ce celula animala nu are clorofila? Nu ar fi fost util energetic pentru noi, oamenii, sa fim verzi si sa utilizam si lumina solara?”

“Daca m-as micsora foarte mult si as sta pe un proton, cum s-ar simti la pipait? Ar fi tare, moale, lipicios, …?”

Logica din spatele acestui sfat este urmatoarea:

 • copiii, documentandu-se doar cateva minute, deja ar afla mai multe informatii, ar face conexiuni mai mari si ar avea mai multa incredere in sine pe acel subiect.
 • majoritatea profesorilor cred ca ar aprecia un elev proactiv, care isi pune intrebari pe respectivul domeniu (atata timp cat nu este deranjant sau obraznic, ci respectuos si chiar este interesat de raspuns).
 • daca elevul ar vedea ca profesorul il apreciaza pentru aceasta interventie, prin disonanta cognitiva ar incepe usor-usor sa aprofundeze domeniul, ar invata sa aprecieze fizica/istoria/romana/… Si toata lumea ar avea de castigat.
 • nu ar mai fi atat de mare galagie in clasa.
 • s-ar pregati pentru viata, pentru ca nu va mai “toci”, ci va invata logic. “De ce” este o intrebare uriasa, care te ajuta sa faci conexiuni si sa retii pe termen lung.

Intrebarea catre Dvs. este:
CREDETI CA PROFESORII VOSTRI AR APRECIA UN ASTFEL DE ELEV PROACTIV LA CLASA SAU NU?

Dati-ne comentariu cu raspunsul Dvs.. Eventual si cu o scurta argumentatie.

Ne va ajuta pe toti foarte mult. Multumim anticipat.

PS. Daca nu v-ati inscris inca la “Kidibot Future Creators”, o puteti face aici. Urmatoarea grupa incepe vineri, 9 februarie, ora 18:00 (intalnirea de bun-venit), iar cursurile sunt joia, 19:00 – 20:00.

The post Ce parere aveti de acest sfat? appeared first on Comunitatea Kidiboților.

Incepe saptamana cu inspiratie! Vezi progresele surprinzatoare ale stiintei si medicinei in eradicarea batranetii si prelungirea vietii

Incepe saptamana cu inspiratie! Vezi progresele surprinzatoare ale stiintei si medicinei in eradicarea batranetii si prelungirea vietii

Buna dimineata

Azi e luni.

Ne-am gandit sa va inspiram cu ceva WOW, ca sa va mearga bine toata saptamana.:)

Ca sa fiti energizati.
Ca sa va uitati la viitor cu speranta.
Ca sa intelegeti DE CE noi suntem super-motivati sa antrenam copiii prin cursuri de tehnologie, precum acesta.

Va oferim un mic dialog in limba engleza dintre 2 cei mai inspirationali oameni pe care ii urmaresc:

 1. David Sinclair, PHD, liderul global in prelungirea vietii (lifespan), profesor la Harvard Medical School.
 2. Peter Diamantis, doctor, futurolog, fondatorul xPrize, HeroX, investitor in bio-genetica, prieten cu marile creiere ale lumii (Elon Musk, Ray Kurtzweil, etc.).

De ce?
Ca sa vedeti unde a ajuns ACUM tehnologia care rezolva boala numita “batranete”.

Noi toti avem probleme de sanatate. Unele mai mici. Altele mai mari. Cu trecerea timpului, simtim cum incepem sa “scartaim”.

Ma uit la mine si vad asta.

Si noi poate ne mai “dregem”. Mai o pastila, mai un ceai de sunatoare, mai un “pozitive mindset”/credinta.

Vorba cantecului: tot inainte.

Dar cu totii avem familii si prieteni care au probleme de sanatate si mai mari decat noi.

Ii iubim, vrem sa le fie bine.
Suferim cand vedem cum se degradeaza putin cate putin.

Ei bine, lucrurile se schimba in BINE. Si se schimba RAPID. Speranta este aici!

Batranetea este o boala.
Daca este o boala, poate sa fie tratata.
Si nu ma refer la tratarea simptomelor, ci la tratarea cauzelor!

Intinerirea tesuturilor prin epigenetica, molecule noi, prin tehnologii create de oameni destepti, oameni antrenati.

Vizionare placuta.

Si daca simti plusvaloare, trimite linkul acesta de youtube si unui prieten, sa-i dai si lui extra-speranta.

PS. Copiii nostri, viitorii adulti, cu putin ajutor din partea noastra, vor evolua spectaculos. Si prin actiunile lor vor face lumea un loc mai bun. Pentru noi toti.

Nu uitati sa-i inscrieti pe copii la “Kidibot Future Creators“! Sa le deschidem creierul la posibilitati! Incepem joi.

The post Incepe saptamana cu inspiratie! Vezi progresele surprinzatoare ale stiintei si medicinei in eradicarea batranetii si prelungirea vietii appeared first on Comunitatea Kidiboților.

Inscrie-ti acum copilul la “Kidibot Future Creators”- Cursul de IT Pentru Copii cu Traineri Copii!

Inscrie-ti acum copilul la “Kidibot Future Creators”- Cursul de IT Pentru Copii cu Traineri Copii!

Ce este “Kidibot Future Creators” – Cursul de IT Pentru Copii cu Traineri Copii

Va invitam la o serie de cursuri IT inovatoare pentru copii, UNICE ÎN ROMÂNIA!

Aceste cursuri sunt gandite ca o actiune educationala pe termen lung prin care participantii (copiii) vor invata prin joaca enorm de multe lucruri utile din IT:

 • programare
 • algoritmica
 • hardware
 • cybersecurity
 • inteligenta artificiala
 • grafica 3D
 • robotica.

Trainerii lor principali vor fi …. tot copii. Niste copii inspirationali, cu experienta uriasa pentru varsta lor in tehnologie (programare, robotica, design 3D) si in predare, atat offline cat si online:)

Participantii la curs vor fi alocati in echipe mici de 3-5 membri, pentru a lucra mai bine nu doar in timpul cursului efectiv, ci si pe parcursul saptamanii.

Beneficii participarii la curs:
– Isi vor petrece mult timp CU FOLOS, jucandu-se si invatand impreuna cu NOII LOR PRIETENI, prin intermediul platformei Kidibot/Discord/Whatsapp.
– Isi vor face prieteni cu un sistem de valori corect, in cadrul echipei lor
– Cursul le va creste INCREDEREA IN SINE.
– Vor fi pregatiti pentru viitor in tehnologii inovative (tehnologii pe care 99% dintre adulti nu stiu sa le foloseasca).
– Vor deveni lideri mai buni.
– Din cand in cand se vor juca online cu noii lor prieteni (chiar am facut un Server Minecraft special pentru ei, securizat!).

Activitatile se desfasoara majoritar online (linkul de conectare va fi trimis doar participantilor platitori). Deasemenea, din cand in cand vom avea si intalniri in offline (anuntate in prealabil), de obicei in Bucuresti. (Mai jos e o imagine din octombrie 2023, de cand am fost la Focsani)

Cine sunt trainerii

Copilul tau va participa la cursuri cu TRAINERI COPII, olimpici la informatica, pasionati de robotica, Inteligenta Artificiala, tehnologie. Adica copii inspirationali, de varsta lor.

Da. Stiti cat de important este pentru un copil sa vada ca “Domn’ profesor” este un copil ca si el? Este foarte tangibil. Este inspirational. Spui “Si eu pot sa ajung ca acest copil din fata mea“. Si eu pot sa ajung campion. Si eu pot sa ajung departe.

Acesti “traineri-copii” au deja experienta de predat la sute de copii, atat in online cat si la multe evenimente offline, organizate de Asociatia StartEvo si Kidibot. Si asta pe parcursul ultimilor 5 ani.

Cateva imagini mai jos:

Cand se desfasoara Cursul

Sunt 2 componente:

 1. Intalnirile cu trainerii/mentorii au loc Joia, intre 19:00 – 20:00 (daca nu puteti in acest interval, sa ne spuneti, poate gasim alt slot pentru Dvs.)
 2. Membrii echipei (3-5 copii) se vor reuni online pe tot parcursul saptamanii, cand au timp, pe canalul dedicat special lor, sa se cunoasca mai bine, sa se joace si sa interactioneze impreuna, inclusiv pentru a rezolva Provocarile pe care trainerii le-au dat.

INCEPEM JOI, 1 FEBRUARIE, ORA 19:00!

LOCURI LIMITATE!

Cui se adreseaza:

Cursul se adreseaza Kidibotilor care sunt in clasele II-VI. De ce doar acest interval de varsta?

 • Copiii mai mici in general nu sunt pregatiti, pentru ca trebuie sa stie sa citeasca, sa aiba o minima rabdare si o capacitate de focusare. Rar ni s-a intamplat sa gasim copii de clasa I sau pregatitoare care sa fie atenti.
 • Copiii mai mari de clasa a VII – lucram cu ei, dar depinde de nivelul lor de intelegere al tehnologiei. Ideea e sa nu se plictiseasca, sa putem sa le dam plusvaloare in mod constant. Plus ca in clasa VII si VIII copiii deja incep sa se gandeasca doar la matematica/romana pentru Evaluarea Nationala.

Important: Nu conteaza nivelul de pregatire prealabila! Dar conteaza sa aiba acces la un calculator (desktop sau laptop), cu camera si microfon, conectat la internet.

Cat costa

Costul este de 250 lei/4 sedinte lunare (pret promotional!). Plata se face securizat, cu cardul bancar, in mod recurent.

Cei care se inscriu in luna ianuarie 2024 vor fi scutiti de cresterile de taxe ulterioare pe anul in curs.

Intrebari frecvente

Ce se intampla daca copilul meu nu poate sa participe la o sedinta?
Raspuns: ne asiguram ca recupereaza Conceptul cursului, prin echipe de prieteni care lucreaza, invata si se joaca impreuna, este sa existe progres continuu.

Ce se intampla in vacante?
Raspuns: Abonamentul se poate intrerupe cand doriti. Ne anuntati. Evident, daca plecati in Hawaii, pe partea cealalta a globului, este foarte greu sa intri online cu prietenii/profesorul, cand timezone-ul este total diferit.

Ce se intampla daca nu ii place?
Raspuns: Oricand in primele 4 saptamani de la inceput, daca nu ii place/daca nu il ajuta, ne comunicati si va returnam banutii. Trebuie doar sa ne spuneti pe email

Ce se intampla daca sunt 2 frati pe care vreau sa ii inscriu?
Raspuns: veti mai primi un extra bonus – discount de 10% (contactati-ne pentru linkul de plata)

Daca am alte intrebari?
Raspuns: Ne gasiti la hello@kidibot.ro sau la telefon 0770.745.585.

Garantii

Ce se poate intampla?

 • IN CEL MAI RAU CAZ, dupa 1-2 sedinte, copilului tau nu ii va place, nu va vedea nici un progres. O sa iti zica “Mami/Tati, nu mai vreau sa merg“. Atunci ne spuneti la hello@kidibot.ro, noi intrerupem plata si va dam banii inapoi. Zero riscuri.
 • DAR, IN CEL MAI BUN CAZ, prin acest curs, copilul tau va fi super-motivat sa invete, va stii o gramada de lucruri noi, isi va face prieteni noi, cu acelasi sistem de valori ca si el. Va fi accelerat sa intre pe o directie care ii va modela viitorul. De aceea majoritatea copiilor care au participat la cursurile noastre ne iubesc.

Oricum ar fi, nu ai nimic de pierdut! Inscrie-l acum.

Dar ce spun alti parinti?

The post Inscrie-ti acum copilul la “Kidibot Future Creators”- Cursul de IT Pentru Copii cu Traineri Copii! appeared first on Comunitatea Kidiboților.

Rugăminte: spune-ne un succes de-al tău!

Rugăminte: spune-ne un succes de-al tău!

Salutare, dragă Kidibot,

Te rugăm să ne inspiri.

Povestește-ne un succes de-al tău, mare sau mic, nu contează.

De exemplu, cum ai reușit să-ți faci copilul să iubească matematica.

Sau cum l-ai făcut făcut să aibă mai multă ÎNCREDERE ÎN SINE.

Sau cum l-ai învățat să aibă o relație corectă cu eșecul.

Sigur ai un astfel de exemplu care i-ar schimba ziua unui alt Kidibot, ca tine, din partea cealaltă a țării.

De ce să ne povestești un succes?

Sunt enorm de mulți Kidiboți/părinți de Kidiboți, ca tine, care caută inspirație. Care își doresc să facă mai mult bine în jurul lor, dar care sunt copleșiți de probleme, atât la muncă/școală cât și acasă.

Câteodată, efectiv ai nevoie de o vorbă bună, de o încurajare. Ai nevoie să vezi că POȚI să faci un bine. Ai nevoie de o idee.

Și fiecare dintre noi putem să inspirăm pe alții din jurul nostru prin exemplul personal. Astfel, facem lumea mai frumoasă.

Ține doar de noi.

The post Rugăminte: spune-ne un succes de-al tău! appeared first on Comunitatea Kidiboților.

Cum sa-i invatam pe copii sa-si faca CORECT obiectivele pe 2024

Cum sa-i invatam pe copii sa-si faca CORECT obiectivele pe 2024
La muuuulti ani, draga Kidibot!

Si tot ce iti doresti de la 2024! Sanatate, bucurii, rezultate bune, copii care sa te asculte, liniste, cat mai putini nervi, satisfactii, grupuri de Whatsapp cu parintii/profesorii senine, etc…

Dar, cum stiti, doar dorinta NU este suficienta sa va atingeti dezideratele.

Zilele astea, toata lumea isi face lista de obiective pe 2024. Majoritatea oamenilor vor abandona, chiar din primele zile. Asta e realitatea.

Asa ca m-am gandit sa va dam cateva sfaturi pentru copii (si nu numai), ca sa ii ajutati chiar sa reuseasca ce-si propun.

Aceste sfaturi le dam din proprie experienta. Testate si paratestate. Si functioneaza.

Pasul 1. Trebuie facut un Mindmap, cu pixul pe hartie.
Pe 1 ianuarie, dupa ce ne-am trezit dupa petrecerea de Revelion, i-am convocat pe proprii copii in jurul unei mese, cu foi si pixuri. Acolo am desenat fiecare un Mindmap cu lucrurile care contau pentru fiecare: sanatate, familie, financiar, nutritie, educatie, etc..

Uitati mai jos ciorna unuia dintre copii. A mai evoluat intre timp, dar e buna pentru exemplificare.

Pasul 2 – Faceti sistemul GPS. Goals – Plans – Systems. Adica trebuie sa il invatati pe copil ca doar obiectivele, ca atare, nu inseamna nimic. Si invingatorii si pierzatorii au aceleasi obiective. Ce conteaza este ce faci sa ajungi acolo. Actiunile! Aici e diferenta.

De aceea, intai stabilesti Goals (Obiectivele), apoi iti faci Planul cum atingi acele obiective, dupa care pui in practica niste Sisteme/obiceiuri care sa ajungi sa le faci in mod automat, si care sa te duca in directia dorita.

Pe baza Mindmap-ului de sus, am inceput sa stabilim pentru fiecare sectiune in parte Goals -> Plans -> Systems.

Obiectivele trebuiesc scrise undeva si lipite vizibil. Nu face sens sa iti pui obiectivele pe un A4, bagat intr-un plic si pe urma sa il deschizi abia peste un an. Nu e “oracol”, ci un instrument de lucru valoros.

Deasemenea, am facut un tabel pe zile, cu obiceiuri, unde fiecare dintre noi trebuie sa bifam cand facem actiunea pe care am zis ca o facem.

Copiii deja stiu despre notiunea de “streak” si mai ales de “a nu intrerupe streak-ul”. Adica sa nu intrerupa continuitatea actiunii.

Cel mare deja face in fiecare zi minim 10 flotari de cateva luni. Bravo lui!

Cel mic a ajuns SINGUR la concluzia ca pentru a-si atinge un obiectiv, trebuie sa faca 20 de genoflexiuni pe zi. Alegerea lui.

Cum sa te asiguri ca sistemele/obiceiurile noi CHIAR o sa reziste in timp?
Sunt 4 reguli:
1. Sa faci indiciile VIZIBILE
2. Sa faci actiunile respective ATRACTIVE
3. Sa faci actiunile sa fie cat mai USOR de indeplinit
4. Sa faci sa fie cat mai SATISFACATOARE
Dar ziua e lunga… Si sunt atat de multe actiuni pe care trebuie sa le faca… Cum, si mai ales, CAND sa faca respectivele obiceiuri, ca sa te tii de ele?

Am folosit procedura GRUPARII. Grupam un obicei NOU cu un obicei vechi, care deja este inradacinat. Astfel, daca juniorul face un obicei pe “pilot automat”, in timp o sa-l faca si pe al doilea tot automat.

De exemplu, copilul mic a ales sa faca cele 20 de genoflexiuni dimineata, la el in camera, IMEDIAT DUPA ce se spala pe dinti. Dupa care bifeaza imediat actiunea in calendarul lui, sa vada “streak-ul” continuu.

Si usor-usor, lucram si la identitatea lui, astfel incat sa nu fie “un copil care face genoflexiuni”, ci un “sportiv care isi face genoflexiunile pentru ca asa vrea el”.

Daca vreti sa aprofundati acest subiect, atunci va recomand cartea mea favorita (care intamplator de 2 ani este cea mai bine vanduta pe Amazon). Este extraordinara si schimba vieti.

Cartea se numeste “Atomic Habits” si este scrisa de James Clear. Vezi aici linkul de pe eMag.

O sa va placa enorm beneficiile pe care le veti obtine aplicand chiar si 1% din ce scrie in aceasta carte. Iar daca juniorii vostri vor aplica si ei macar 1%, va garantez ca viata lor se va inscrie pe o traiectorie mult mai favorabila.

Mult succes.

The post Cum sa-i invatam pe copii sa-si faca CORECT obiectivele pe 2024 appeared first on Comunitatea Kidiboților.

2024 – Kidibot va ureaza “La multi ani inspirationali si cu auto-disciplina!”

2024 – Kidibot va ureaza “La multi ani inspirationali si cu auto-disciplina!”

Si ca sa incepeti anul cu dreptul, va recomandam cateva vizualuri inspirationale de la GoLimitless. ( Noua ne plac enorm, pentru ca incearca sa distileze adevaruri esentiale in grafica usor de inteles.

Si stiti vorba aia, noi oamenii avem mai multa nevoie de readucere aminte decat de invatare

La multi ani, dragi Kidiboti!

PS. Daca va plac, trimiteti-le unui prieten, sa-l inspirati si pe el. Sigur are nevoie, acum, la cumpana dintre ani!

The post 2024 – Kidibot va ureaza “La multi ani inspirationali si cu auto-disciplina!” appeared first on Comunitatea Kidiboților.

Cum a fost la Caravana Știință&Imaginație

Credem că educația, cercetarea, știința, arta, sustenabilitatea și protecția mediului trebuie să rămâne constante ale societății. Așa că am pornit în anul 2022 cel mai mare proiect pentru a pregăti România pentru impactul cu viitorul. Mai multe despre începuturi aici

https://stiintasitehnica.com/am-pornit-caravana-stiinta-imaginatie/

În perioada 2022-2023 datorită Caravanei Știință&Imaginație, o suită de conferințe, tabere și festivaluri  organizate de Asociația Science&Technology, peste 100.000 de tineri, profesori și părinți din București, Buzău, Focșani, Cernavodă, Doicești, Suceava, Timișoara, Piatra Neamț, Târgu Jiu, Craiova, Suceava au interacționat cu jurnaliști, cercetători și animatori, cu cele mai noi tehnologii și concepte științifice. Partenerul strategic și principalul finanțator al acestui proiect a fost NUCLEARELECTRICA.

Conceptul CARAVANEI este de a scoate știința și metodele clasice de predare dintre pereții clasei. Am optat în general pentru spații deschise, în centrul orașului, în parcuri sau mall-uri, pentru ca publicul să poată interacționa direct cu cercetătorii, să asiste la demonstrații de tehnologie, expoziții, observații astronomice, experimente de astrofizică sau prezentări științifice.

Proiectul a fost ­structurat pe mai multe nivele:

 1. Acțiuni de popularizare a științei în școli și licee
 2. Acțiuni de popularizare a științei la nivel național – tabere și festivaluri
 3. Acțiuni on line: publicarea de știri, anunțuri și clipuri. Transmisii LIVE și conferințe pe Facebook: https://www.facebook.com/StiintasiTehnica https://www.facebook.com/groups/cluburiST

Site-uri: www.stiintasitehnica.com/cluburi               www.clubst.ro

 1. Aplicații mobile: Calendarul Știință&Tehnică disponibil gratuit în Google Play și aplicație de conținut științific asistat de AI pentru clubst.ro

 

Caravana Știință&Imaginație a fost un proiect complex care a vizat mai multe grupuri țintă: elevi și Studenți, inclusive din grupuri vulnerabile, profesori, artiști, cercetători și părinți

Scopul proiectului a fost acela de a crea o comunitate care să contribuie la educarea, informarea și sensibilizarea cetățenilor României cu privire la rolul științei și a noilor tehnologii, a drepturilor omului, pentru a combate discriminările etnice și sociale, a diversității culturale și a valorilor tradiționale românești precum și ale minorităților naționale.

Și s-a reușit asta într-un timp foarte scurt grație site-ului www.clubst.ro, a grupului www.facebook.com/groups/cluburiST și a paginii www.facebook.com/StiintasiTehnica

Mai mult proiectul a adus și prima aplicație românească de conținut științific asistată de AI

și calendarul Știință&Tehnică -o aplicație mobilă, gratuită, care informează zilnic cetățenii despre evenimentele ce au avut loc în știință în fiecare zi.

 

Un alt obiectiv al proiectului au fost cluburile de știință din școli și licee. Organizatorii și finanțatori și-au dorit ca ele să fie motoarele promovării noilor tehnologii, dar și de inițiere în educația STEAM. În noua Lege a învățământului ideea se regăsește sub numele de resursa ȘTIAM.

Proiectul și-a mai propus: promovarea învățării non formale și informale, integrarea științei și a noilor tehnologii într-un context educațional non-formal care să contribuie la dezvoltarea individuală a tuturor categoriilor de cetățeni, a spiritului de toleranță, a creativității și inventivității acestora. Promovarea energiilor regenerabile și a energiei nucleare. Promovarea valorilor tradiționale, culturale și istorice și stimularea dialogului intercultural și a diversității culturale. Combaterea discriminării în societate și în mediul școlar. Promovarea drepturilor omului și a egalității de șanse. Sprijinirea tinerilor talente, încurajarea creațiilor artistice și a inițiativelor experimentale, inovatoare, originale și inedite realizate în spații alternative. Creșterea gradului de implicare a elevilor și studenților în activități cultural-educative, interdisciplinare și pluridisciplinare, care promovează elemente de identitate și valori ale culturii românești și ale minorităților naționale, dezvoltarea unei atitudinii civice bazate pe respectarea drepturilor omului și a principiilor nediscriminări. Protejarea mediului, promovarea ideii de smart city și sustenabilitate.

CARAVANA a beneficiat și de susținerea singurei reviste de popularizare a științei din România și de sprijinul a peste 100 de ONG-uri, Institute de Cercetare, Licee și Universități. De 75 de ani, revista Știință&Tehnică le vorbește într-un limbaj prietenos tinerilor și publicului larg despre importanță științei.

Evenimentele organizate de Asociația Science&Technologi și susținute financiar de Nuclearelectrica au oferit posibilitate tinerilor din întreaga țară de a se întâlni cu cei mai buni comunicatori ai științei din România, cu noile tehnologii, cu cercetători, scriitori și jurnaliști și cu oameni resursă din localitatea lor, care erau prea puțini vizibili. Printre evenimentele organizate au fost: Astrofest, Atlantykron, SciFi Fest, Caravana Știință& Imaginație Doicești, Caravana Știință & Imaginație Cernavodă, Caravana Biodiversității.

 Parteneri și sponsori
Nuclearelectrica, Borsec, Mega Image, Bitdefender, Carpat Energy, DYOMEDICA, Măgurele Science Park, INACO Inițiativa pentru competitivitate,  PROEDUS, Clinica medicală Doctor MIT, Institutul Astronomic al Academiei Române, Institutul Național pentru Fizica Laserului, Plasmei și Radiațiilor, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică a Pământului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI, Fundația Cosmonaut Dumitru Prunariu, Astroclubul București, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea Politehnică, Academia de Științe Economice, Universitatea București, Universitatea Craiova, Universitatea C. Brâncuși, Black Sea Universities Network, Biblioteca Metropolitană, Asociația StartEvo, Asociația URANIA, Editura Corint, Editura Nemira, Asociația Clubul Informaticii Economice CyberKnowledge, Academia Atlantykron, SuperNova Planetariu,  Societatea SARM, Liceul Teoretic “DR. MIOARA MINCU”, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”.

 Pentru mai multe informații: adrian.banuta@stiintasitehnica.com

www.clubst.ro,  www.stiintasitehnica.com/cluburi, www.facebook.com/groups/cluburiST

 #NUCLEARELECTRICA #StiintaSiTehnica #CluburileST #AsociatiaST
#
PregătimRomâniaPentruImpactulCuViitorul

Semne ale încrederii de sine scăzute la un copil și cum să-l ajuți sa o depășească

Unii copii par să aibă o abundență de încredere și vor accepta cu bucurie orice nouă provocare care le iese în cale. Dar dacă copilul tău este anxios, nesigur și îi este puțin frică de lume, atunci ar putea fi din cauza lipsei de stima de sine.

Dar care sunt semnele de avertizare ale stimei de sine scăzute la un copil? Cum știm dacă există o problemă pentru care trebuie să ne îngrijorăm? În această postare, voi face o analiză profundă în stima de sine.

Te voi ajuta să înțelegi ce este, ce influențează dezvoltarea lui la copilul tău și cum să știi dacă are o problemă cu respectul de sine. De asemenea, vă voi oferi o mulțime de idei care să vă ajute să vă susțineți copilul și să-și recapete încrederea de sine.

Ce este mai exact stima de sine/Încrederea de sine?

Este o frază pe care o auzim des, dar ce este exact stima de sine? Ei bine, totul este despre cât de fericit ești tu. Este o reflectare a cât de mult „o persoană apreciază, aprobă, apreciază, premiază sau îi place pe ea însăși”. Cu alte cuvinte, reflectă cât de multă valoare te simți sau cât de valoroasă crezi că ești.

Ce influențează dezvoltarea stimei de sine?

Nivelul tău de stima de sine poate fi influențat de mulți factori, printre care:

 • Structura și personalitatea ta genetică
 • Vârsta și sănătatea ta
 • Simțul tău de identitate personală
 • Calitatea mediului dvs. de acasă între 0-6 ani
 • Felul în care gândești și cât de mult te compari cu ceilalți
 • Sentimentul tău de apartenență la familie sau la grupul tău social
 • Cât de iubit și sigur te simți
 • Cum interacționează alții cu tine și cum reacționează la tine
 • Cât de încrezător în abilitățile tale și cât de competent te simți

Vestea bună este că stima de sine nu este fixă. Poate fi schimbată și există o mulțime de lucruri pe care le putem face pentru a o influența.

Când se dezvoltă stima de sine la copii?

Stima de sine apare în copilăria timpurie. Interesant, însă, Ulrich Orth a constatat că se îmbunătățește odată cu vârsta.

Poate fi observată mai întâi la copiii cu vârste cuprinse între 4 și 11 ani. În mod surprinzător, totuși, este observată că se plafonează în general între vârstele între 11 și 15 ani. S-ar putea să credeți că anii grei de adolescență ar duce la o scădere a stimei de sine, dar constatările lui Orth arată că acesta nu este de fapt cazul.

Stima de sine continuă apoi să crească până când atinge vârful în jurul vârstei de 60 de ani.

De ce este importantă stima de sine pentru copii?

Stima de sine a unui copil poate afecta aproape fiecare aspect al vieții lui. Poate, de exemplu, să influențeze modul în care iau decizii și motivația lor de a încerca lucruri noi.

Un copil care se simte încrezător și bun cu el însuși este mai probabil să fie motivat să facă tot posibilul. Ei cred că pot face bine și se așteaptă să se simtă mândri de realizările lor.

Un nivel sănătos de stima de sine îi poate ajuta pe copii să facă față greșelilor lor, deoarece le oferă impulsul de a încerca din nou, de a îmbunătăți și de a-și depăși slăbiciunile.

Stima de sine poate afecta, de asemenea, capacitatea copilului de a forma relații sănătoase atât cu prietenii, cât și cu familia. Potrivit lui Natalie Incledon, psiholog clinician, o persoană lipsită de stima de sine poate:

 • le este greu să ceară ajutor sau să-și exprime propriile nevoi
 • fii predispus la a fi prea sensibil, gelos și nesigur
 • le este greu să fie ei înșiși în preajma prietenilor lor
 • face alegeri proaste în relație
 • fii mai înclinat să accepte că cineva este rău cu ei, învinovățindu-se mai degrabă decât pe cealaltă persoană pentru comportamentul lor rău

Prin urmare, nivelul de stima de sine al unui copil are un potențial enorm de a influența bunăstarea emoțională a acestuia.

Care sunt semnele unei stime de sine scăzute la un copil?

Deci, acum că înțelegem ce este stima de sine și cât de importantă este pentru bunăstarea copiilor, cum putem spune dacă un copil suferă de o stimă de sine scăzută?

În primul rând, este important să rețineți că doar pentru că un copil este tăcut sau introvertit, acest lucru nu înseamnă că suferă neapărat de o stimă de sine scăzută. Destul de des, opusul poate fi adevărat.

Cu toții suferim de momente ocazionale de îndoială sau de lovituri la încrederea noastră. Acest lucru este perfect normal. Dar dacă copilul dumneavoastră prezintă semne persistente de stima de sine scăzută, acest lucru poate indica că se luptă și are nevoie de sprijin suplimentar.

Deci, care sunt indicatorii cheie ai stimei de sine scăzute la copii? Permiteți-mi să subliniez câteva dintre cele mai comune lucruri la care trebuie să fiți atenți.

Semne ale stimei de sine scăzute la un copil:

 • Vorbesc despre ei înșiși într-un mod foarte negativ „Sunt prost”, „Sunt urât”
 • Se compară constant cu ceilalți într-un mod negativ
 • Deveniți prea preocupați de părerea altora despre ei
 • Schimbările de dispoziție par adesea triste, retrase, supărate sau deprimate
 • Pot să-și piardă cumpătul rapid și să fie predispuse să devină emoționale
 • Nu ai mulți prieteni sau preferă să-și petreacă timpul pe cont propriu
 • Va face deseori eforturi mari pentru a evita situațiile sociale
 • Simțiți că eforturile lor nu sunt niciodată la fel de bune ca ale altor oameni
 • Îți este greu să accepți fie laudele, fie criticile
 • O lipsă de dorință de a încerca lucruri noi de teamă de a eșua
 • Renunță ușor și spune: „Nu pot”
 • Îți este greu să faci față eșecului
 • Învinovățiți alte persoane sau situații pentru eșecurile lor – „profesorul a fost prost” sau „calculatorul nu a funcționat corect”
 • Pot să înșele sau să mintă dacă cred că vor pierde un joc
 • Poate încerca să minimizeze importanța evenimentelor la care nu participă – „Oricum nu am vrut să fiu în piesă”
 • O pierdere a interesului față de activitățile de care se bucurau înainte
 • O scădere a performanței lor la școală
 • Poate adopta comportamente negative, cum ar fi lipsa școlii, fumatul, băutura sau, în general, comportamentul prost

Strategii de mascare pe care le pot folosi copiii cu stima de sine scazuta

În timp ce unii copii pot fi capabili să-și exprime sentimentele de inadecvare și stima de sine scăzută, alții nu pot. Robert Brooks, dr. explică modul în care unii copii cred că slăbiciunile lor sunt remediate și nu pot fi schimbate. Acest lucru este adesea observabil la copiii cu o anumită formă de nevoi speciale suplimentare.

Disperați să evite să se facă de rușine și convinși că nu se pot îmbunătăți, astfel de copii folosesc adesea tehnici de mascare pentru a ascunde ceea ce consideră că sunt deficiențele lor. Astfel de strategii de mascare pot include:

Evitare:

Copilul face tot posibilul pentru a evita o sarcină sau o situație de care se simt nesigur, temându-se că slăbiciunile lor pot fi văzute. În consecință, astfel de copii vor evita adesea să facă audiții pentru o piesă de teatru la școală sau să încerce pentru o echipă sportivă de teamă să nu fie respinși.

Renunță ușor:

Dacă un copil găsește o situație prea dificilă sau provocatoare, poate fi predispus să renunțe rapid fără a încerca să reușească. Ei folosesc adesea o scuză în astfel de cazuri, cum ar fi spunând că jocul a fost prea ușor sau că munca a fost plictisitoare.

Abaterea cu umor:

Unii copii vor încerca să-și mascheze nesiguranța fiind proști sau proști. Această capacitate de a face oamenii să râdă și de a atrage atenția pentru comportamentul lor îndepărtează atenția de la zonele în care se simt cel mai vulnerabili.

Încercări de control:

Când copiii simt că au puțin control asupra vieții lor, pot încerca să-i gestioneze și să-i manipuleze pe alții. Acești copii pot încerca să-și domine prietenii insistând să aleagă ce jocuri joacă și care sunt regulile.

Agresiune:

Se știe în mod obișnuit că multe comportamente de agresiune provin din propriile sentimente de inadecvare și nesiguranță ale agresorului. Pentru a-și acoperi stima de sine scăzută, acești copii pot recurge la un comportament agresiv ca o modalitate de a se simți puternici și de a îndepărta concentrarea de la propriile slăbiciuni.

Ce determină un copil să aibă o stimă de sine scăzută?

Comparații cu ceilalți

Potrivit Indiana University Health, copiii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani încep să se compare cu ceilalți, făcându-i mai conștienți de punctele lor forte și punctele slabe. Acest lucru îi face pe unii copii să înceapă să se compare negativ cu semenii lor, formând un obicei autodistructiv care este greu de înlăturat. Drept urmare, acești copii se simt continuu inadecvați și cred că nu se potrivesc cu cei din jur.

Presiunea de a realiza

Pe măsură ce copiii cresc, așteptările noastre cu privire la ceea ce pot realiza tind să crească. Când sunt tineri, ne pasă mai mult de cât de mult încearcă să facă ceva, decât de ceea ce ajung să producă de fapt. Nu ne pasă dacă ei creează cu mândrie un tablou cu noi care arată mai mult ca un păianjen! Atâta timp cât au făcut tot posibilul, asta este tot ce contează.

Dar pe măsură ce copiii cresc, rezultatele eforturilor lor încep să conteze și mai mult. În consecință, această presiune de a realiza poate determina copilul să-și facă griji că va obține aprobarea părinților. Adesea, ei se îndoiesc de propria capacitate de a oferi rezultatele cerute.

Realizări slabe și senzație de incompetență

Copiii care se luptă din punct de vedere academic la școală și nu pot ține pasul cu semenii lor se pot lupta cu o stimă de sine scăzută. Acest lucru poate fi valabil și pentru copiii care nu sunt în mod natural sportivi, deoarece colegii lor de clasă le observă slăbiciunile și fac comentarii neplăcute.

Deși sentimentele de incompetență îi pot face pe copii să se simtă inferiori, psihologul Erik Erikson a descoperit că acest lucru duce doar la o stimă de sine scăzută în domenii care contează pentru acel copil.

De exemplu, dacă un copil se luptă să învețe pianul, dar urăște lecțiile de muzică, atunci este puțin probabil să-l afecteze prea mult. Dacă, totuși, nu sunt foarte buni la fotbal, dar vor să fie, atunci acest lucru le poate afecta stima de sine.

Cifre de autoritate dezaprobatoare

Pe măsură ce copiii cresc, ei devin mult mai conștienți de dezamăgirea percepută a adulților din lumea lor. Cu toate acestea, modul în care acest lucru le afectează stima de sine depinde de adultul în cauză și de modul în care copilul se simte pentru el.

Cercetările arată că, dacă dezaprobarea vine de la un profesor pentru care un copil nu are prea multă atenție, atunci este puțin probabil să afecteze modul în care se simte despre sine. Dacă, totuși, copilul crede că un părinte sau un bunic iubit este dezamăgit de ei, atunci acest lucru le poate duce stima de sine în spirală.

Părinți care nu ii sprijină

Viața poate fi copleșitoare pentru copii uneori, iar când lucrurile devin grele, aceștia trebuie să se poată baza pe părinții lor. Dar atunci când părinții sunt prea ocupați, dezinteresați sau indisponibili emoțional, un copil poate fi lăsat să se simtă singur, lipsit de importanță și nesprijinit.

Acești copii pot fi nesiguri despre cum să gestioneze orice probleme sau provocări care le apar, dar simt că nu pot apela la părinți pentru ajutor. Acest lucru poate duce la un sentiment de nesiguranță și o incapacitate de a face față, ceea ce le poate afecta în mod masiv stima de sine.

Drept urmare, acești copii ajung adesea să se simtă uitați și că realizările lor nu merită remarcate. Lipsa de sprijin și atenție din partea părinților îi face să se îndoiască de abilitățile lor și să nu mai încerce.

Probleme de familie

Conflictul familial provoacă un ocean de emoții negative pe care copiii le absorb și le interiorizează cu ușurință. Acest lucru duce la o instabilitate emoțională uriașă pentru acești copii și, pentru a înrăutăți lucrurile, ei cred adesea că ei sunt oarecum vinovați sau fac parte din problemă.

A trăi într-o familie cu probleme poate fi copleșitor pentru copii. Îi umple de frică, nesiguranță și le provoacă scăderea stimei de sine.

Hărțuirea

Bullingul este dureros și traumatizant și poate avea un efect paralizant asupra bunăstării emoționale și a stimei de sine a unui copil. Când un bătăuș îi țintește cu batjocuri nesfârșite, ei încep să creadă că aceste comentarii crude sunt adevărate.

Copiii care sunt hărțuiți rareori acceptă că problema ține de agresor. În schimb, ei își formează adesea o convingere puternică că ei sunt problema. Ei devin foarte autocritici și, pe măsură ce respectul lor de sine scade, pot fi susceptibili la probleme de sănătate mintală și depresie.

Sănătate precară

Copiii care suferă de probleme medicale în curs de desfășurare, cum ar fi o boală sau o dizabilitate, pot fi, de asemenea, predispuși la un nivel scăzut al stimei de sine. Bolile mintale precum depresia sau tulburările de anxietate sunt, de asemenea, factori comuni care îi pot face pe copii să se gândească mai puțin la ei înșiși.

Cum poți ajuta un copil cu stima de sine scăzută?

Deci, copilul dumneavoastră dă semne de stima de sine scăzută. Dar ce poți face pentru a-i ajuta? Iată câteva modalități practice prin care puteți începe să reconstruiți încrederea lor scăzută în sine:
Arată-le dragoste

Nimic nu face un copil să se simtă mai bine decât să știe că este iubit, prețuit și important pentru cei mai apropiați. Așadar, arată-le multă afecțiune și reamintește-le cât de speciali sunt pentru tine și pentru restul familiei.

Nu fi un critic aspru

Fiți conștienți de faptul că felul în care îi vorbiți copilului dumneavoastră și ceea ce îi spuneți pot influența profund modul în care se simte despre sine.

Încercați să evitați frazele „Tu”, care sunt supărate, agresive și judecătoare. Exemple dintre acestea sunt: „Ești atât de leneș!” sau „Nu muncești suficient!” Aceste cuvinte pot răni, iar astfel de etichete pot rămâne cu copilul tău pe viață. În consecință, ei s-ar putea trezi că se luptă cu sentimente de inutilitate și nesiguranță ca adulți.

În schimb, încercați să vă concentrați pe preocupările dvs., rezultatele dorite și cum să le obțineți. Dacă nu crezi că copilul tău studiază suficient de mult, poți încerca să spui: „Sunt îngrijorat că vei rămâne fără timp pentru a-ți face misiunea. Așadar, alegeți un moment pentru a face o oră de studiu în fiecare zi, după școală, săptămâna aceasta, pentru a vă asigura că ați terminat-o.”

Observați și lăudați eforturile lor

Este esențial să recunoașteți efortul pe care copilul dumneavoastră îl face în încercarea de a atinge un obiectiv, și nu doar scopul în sine. Așadar, dacă au studiat din greu, dar nu au obținut nota maximă, asigurați-vă că îi lăudați pentru eforturile depuse.

Dar ai grijă doar să dai laudă sinceră. Copiii nu sunt proști. Ei vor ști dacă îi lăudați în mod nejustificat pentru ceva ce nu au făcut bine. Acest lucru este doar contraproductiv și pare fals.

Așa că nu le spuneți că au jucat un joc grozav dacă nu au făcut-o. Ai face mai bine să spui că ești mândru că nu au renunțat, deși jocul a fost dur.

Concentrați-vă pe sentimente

Atunci când copiii suferă de o stimă de sine scăzută, le pot interioriza sentimentele și le este greu să le exprime. Dar este vital ca copilul tău să învețe să vorbească despre emoțiile lui.

Încurajați-i să vă spună dacă sunt fericiți sau triști, nervoși, supărați sau dezamăgiți. Și când copilul tău se deschide față de tine, este esențial să te oprești pentru a-ți face timp să recunoști și să validezi ceea ce a spus, astfel încât să se simtă apreciat și ascultat.

Ajutați-vă copilul să știe că sentimentele lui sunt la fel de importante ca ale oricărui altcineva și că au dreptul să simtă așa cum simt. Fă-ți timp pentru a discuta despre ce simt și de ce și ajută-i să rezolve orice probleme pe care le-ar putea avea.

Găsiți-le punctele forte

Ce face bine copilul tău? Dacă suferă de o stimă de sine scăzută, atunci este probabil să se concentreze doar pe slăbiciunile lor. Dar găsiți modalități de a le aminti punctele lor forte. Dacă le place să gătească, atunci permiteți-le să pregătească cina și să-și acorde timp pentru a aprecia eforturile lor.

Ajutați-i să recunoască modul în care diferiți oameni au puncte forte și talente diferite și încurajați-i să le aprecieze pe ale lor.
Provocați comentariile negative despre ei înșiși

Când copilul tău începe să vorbească urât despre el însuși, provoacă-l să înceapă să vadă de ce este capabil, mai degrabă decât ceea ce crede că nu poate face.

Încurajați-i să nu creadă tot ce le spune vocea lor interioară critică, deoarece majoritatea a ceea ce spune ea nu este adevărat! Mai degrabă, ajută-i să se trateze ca pe cel mai bun prieten – să fie amabili, susținători și încurajatori cu ei înșiși.

Tratați greșelile în mod constructiv

Mulți copii cu stima de sine scăzută au o perspectivă perfecționistă. Așa că asigură-i că este în regulă să greșești și explică-i că toți greșim lucrurile din când în când. La urma urmei, este doar o parte din a fi uman.

Provocați judecățile dure pe care le fac despre ei înșiși întrebând cum ar judeca un prieten care a făcut aceeași greșeală. I-ar urî și i-ar crede că sunt o persoană proastă, îngrozitoare?

Desigur că nu!

În schimb, probabil că ar simți simpatie pentru prietenul lor, vor dori să-i sprijine și speră că vor învăța din greșeala lor. În acest caz, este perfect rezonabil ca ei să se trateze cu aceleași niveluri de compasiune și înțelegere.

Nu te compara cu ceilalți

Este mai ușor de spus decât de făcut, știu! Dar este atât de esențial ca copiii să realizeze că sunt la fel de unici și la fel de valoroși ca următoarea persoană. Nu există doi oameni care au același aspect, abilități sau abilități, așa că este inutil să încerci să fii ca altcineva.

În loc să se compare la nesfârșit cu ceilalți, învață-i să se cunoască și să se aprecieze pe ei înșiși – să descopere care sunt propriile forțe și calități unice și cum le pot folosi pentru a avea un impact pozitiv asupra vieții lor și asupra lumii din jurul lor.

Acceptă un compliment

Copiilor cu stima de sine scăzută le este foarte greu să accepte un compliment. Acest lucru se datorează faptului că îi face să se simtă conștienți și stânjeniți, iar acele maimuțe mintale încep să sară în capul lor, spunându-le că nu este adevărat!

Dar capacitatea de a accepta un compliment merge mult către acceptarea de sine, care este o piatră de temelie a dezvoltării stimei de sine.

Așa că acordă-le din când în când complimente sincere și sincere și nu-i lăsa să le dea deoparte. În mod similar, dacă primesc o laudă de la altcineva, ajută-i să recunoască și să accepte adevărul în ceea ce a fost spus.

Nu te opri asupra trecutului

Copiii cu stimă de sine scăzută tind să se oprească asupra greșelilor sau lucrurilor care au fost spuse sau făcute în trecut. Acest lucru alimentează doar o buclă negativă de îndoială de sine și regret, ceea ce le afectează și mai mult stima de sine.

Așadar, încurajează-ți copilul să învețe din greșelile trecute, dar să se concentreze pe azi și acum și pe planurile interesante pe care le pot face pentru viitorul lor.
Folosește afirmații

Afirmațiile sunt mici fraze pozitive pe care copilul tău le poate spune pentru a-și depăși mentalitatea de autosabotare și pentru a începe să-și reconstruiască stima de sine.

Repetându-le în mod regulat, copilul dumneavoastră va începe să-și reprogrameze modelul de gândire, astfel încât în timp să se simtă mai bine cu sine.

Ajută-ți copilul să aleagă o afirmație pozitivă care i se pare potrivită și încurajează-l să repete asta de câteva ori pe zi. Vă ajută să legați acest lucru de un anumit moment sau activitate, astfel încât să nu uite. Așa că poate ar putea exersa să spună de fiecare dată când se spală pe mâini.

Câteva afirmații pe care copilul dumneavoastră le poate încerca:

Sunt suficient de bun așa cum sunt
Sunt amabil, special și iubit
Cred în mine și sunt capabil
Sunt important și valoros
Sunt fericit să fiu eu

Ajutați-i să-și găsească vocea

Prea des, copiilor cu stima de sine scazuta le este greu sa se sustina. Poate că nu își văd propriile nevoi ca fiind importante sau sunt prea speriați să-și spună părerea. Dar este atât de important ca acești copii să învețe să comunice în mod corespunzător.

Ajutați-vă copilul să recunoască că nevoile, opiniile și convingerile lui sunt la fel de importante ca și ale altor oameni. Încurajați-i să spună ceea ce cred, să vorbească despre sentimentele lor și să-și exprime dorințele. Nu trebuie să fie zgomotoși sau agresivi cu asta, dar este vital să învețe să vorbească pentru ei înșiși în mod sincer și direct.

Învață-i ceva nou

Copiii câștigă încredere și devin independenți prin învățarea de noi abilități. Când pot face ceva nou, le oferă un real impuls!

Dar atunci când copiilor le lipsește stima de sine, pot fi reticenți în a încerca lucruri noi. Acest lucru este în mod normal determinat de frică, deoarece le este frică să nu eșueze și să se prostească.

Așadar, este esențial să-i încurajezi și să-i susții să încerce, chiar dacă le este frică. Oferă-le tot sprijinul de care au nevoie și sărbătorește chiar și cei mai mici pași în direcția corectă.

Întotdeauna există ceva nou de învățat pentru copii – de la coaserea unui nasture până la gătirea unei mese sau schimbarea anvelopei de pe bicicletă, există întotdeauna ceva ce îi puteți învăța.

Asigurați-vă că le oferiți suficient sprijin la început pentru a le asigura succesul. Dar când simți că sunt competenți, fă un pas înapoi și lasă-i să o facă fără tine. Ceea ce este important este ca copilul tău să aibă ocazia să învețe, să încerce și să se simtă mândru de realizările sale.

Ajutați-i să-și atingă obiectivele

Copilul tău are o ambiție? Poate că vor să învețe să patineze pe gheață sau să construiască un kart. Oricare ar fi, stabilirea unui obiectiv și lucrul activ pentru a-l atinge poate face minuni pentru stima de sine a unui copil.

Așadar, dacă copilul tău își subestimează abilitățile, ajută-l să lucreze pentru atingerea unui obiectiv care este important pentru el și pe care îl alege. Deși trebuie să vă asigurați că obiectivele lor sunt realiste, atingerea lor va fi un real impuls pentru încrederea și stima de sine.

Distrați-vă împreună

Se spune adesea că „râsul este cel mai bun tonic” și există atât de mult adevăr în asta.

Când un copil suferă de o stimă de sine scăzută, este posibil să nu râdă prea mult. Ei tind să aibă o viziune și o viziune foarte negativă asupra lumii.

Așadar, aduceți-le puțină ușurare, aducând puțină distracție și râsete în viața lor. Poate organizați o seară de jocuri, vizionați un film amuzant sau luați o bătaie pe apă!

Un mic hohot de râs poate face minuni pentru a ridica moralul și pentru a reaminti unui copil ce este bine în viața lui.

Faceți sport

Este bine cunoscut faptul că exercițiile fizice pot ajuta la ridicarea stării de spirit și la combaterea depresiei. Și nu trebuie să fii un fanatic de fitness pentru a culege beneficiile, deși ajută să o faci în mod regulat. Chiar și cantitățile modeste de exerciții fizice pot face o diferență uriașă. Deci, dacă doriți să ajutați la creșterea stimei de sine a copilului dvs., încurajați-l să facă niște exerciții fizice. Mai bine, de ce nu o faci cu ei? Chiar dacă este doar o plimbare sau o plimbare blândă cu bicicleta, beneficiile pentru bunăstarea lor mentală vor fi uriașe.

Ajutor și sprijin suplimentar:

Obțineți sprijin de la școală

Dacă copilul dumneavoastră suferă de probleme cu stima de sine scăzută, atunci este o idee bună să anunțați școala. Ei se pot asigura că există un profesor cu care copilul dumneavoastră poate vorbi.

Multe școli oferă sisteme de mentorat sau de prietenie care ar putea ajuta copilul să-și facă noi prieteni și să se simtă mai încrezător în sine.

Doar știind că există un sistem de sprijin pentru ei la școală poate face minuni pentru a ajuta un copil să se simtă sprijinit și important încă o dată.

Obțineți ajutor profesionist

Dacă credeți că stima de sine scăzută a copilului dumneavoastră este gravă și îi afectează negativ viața de zi cu zi, atunci ar trebui să căutați ajutor profesional. Discutați cu medicul dumneavoastră de familie pentru sfaturi și îndrumări suplimentare.

Cum a fost la StartEvo Treasure Hunt din Liceul C. A. Rosetti Bucuresti

Cum a fost la StartEvo Treasure Hunt din Liceul C. A. Rosetti Bucuresti

Mai tineti minte IHR Kidibot Treasure Hunt din 2022? Saptamana asta am facut un eveniment de 2x mai mare!

Luni, 18 decembrie 2023, am fost in vizita la unul dintre liceele care dau un procent foarte mare de medicinisti: Liceul Teoretic C.A.Rosetti. (da, nici eu nu stiam asta).

Obiectivul?

Sa facem o activitate educationala “altfel” in “Saptamana Altfel”. Educatie prin joaca. Nebuniile noastre clasice. Copiii sa invete prin joaca, sa aiba o toleranta mai mare la esec/sa aiba o relatie mai buna cu esecul, sa se sudeze echipele, sa se lege prietenii, sa se cunoasca mai bine colegii intre ei. Sa se distreze. Sa invete sa isi puna mintea la contributie.

Cine a participat

Toate clasele de a IX-a (201 elevi) + 50 voluntari de la clasele terminale + 14 profesori.

Alina Ferseta, Constantin Ferseta, cei doi Ferseti mici, pe care i-am luat ca de obicei sa fie coordonatori de probe, Petrisor Munteanu.

Au mai participat Monica Musca de la 1PR, 2 prieteni de la Brother Romania, Adrian Banuta si Bogdan Banuta (Stiinta&Tehnica).

Ce am facut:

Cele 7 clase (3 mate-info, 3 stiintele naturii si 1 filologie) s-au impartit fiecare in 3 echipe, de 8-10 membri. Fiecare echipa si-a ales numele

Asa ca, luni dimineata, la ora 9.00, am dat startul. Cele 21 de echipe au avut de mers prin tot liceul pe la diversele probe, astfel incat sa faca punctaje cat mai bune.

SCHIMBAREA UNUI CARTUS CU TONER INTR-O IMPRIMANTA (proba sustinuta de catre BROTHER ROMANIA)

Copiii au trebuit sa scoata CU ATENTIE un cartus golit dintr-o imprimanta laser monocolor si sa il inlocuiasca cu alt cartus plin. In plus ECHIPA trebuia sa raspunda corect la un quiz.

Ne jucam cu siguranta energetica a Romaniei

Aceasta proba a fost sustinuta de catre NuclearElectrica.

Cum facem strategia energetica a Romaniei (mixul corect intre energie securitara si energie verde) astfel incat sa nu ramanem in blackout, dar sa fim si sustenabili.

Ne-am uitat pe sa intelegem evolutia in timp real a mixului energetic

 1. In cadrul acestei provocari, elevii au fost decidentii din Romania si trebuiau sa asigure siguranta energetica a tarii. Trebuiau sa ia decizii vitale, stiind urmatoarele informatii:
  1. Plusurile si minusurile fiecarui sistem de generare energie
  2. Faptul ca energia nu se stocheaza
  3. Diversele particularitati ale varfurilor de consum (iarna, noaptea, cand se incarca masinile electrice, industria cand produce, …)
  4. Faptul ca sunt si tari neprietenoase

Ne-a interesat sa vedem ca elevii inteleg plusurile si minusurile mixului energetic national!

Petrisor Munteanu, actual pensionar, fost om de baza la Cernavoda, actual voluntar StartEvo, a avut discutii libere cu copiii “Imparati supremi ai Romaniei”:), sa ii faca sa se gandeasca la lucruri foarte importante pentru securitatea energetica a tarii noastre.

Cream imagini WOW cu Inteligenta Artificiala

Copiii trebuiau sa faca grafica pe calculator cu ajutorul Inteligenței Artificiale  – Bing Image Creator – pe o anumită temă.

 1. Echipa si-au desemnat un reprezentant care se aseza la calculator
 2. Trebuiau sa foloseasca BING IMAGE CREATOR ca sa genereze niste imagini dragute pe o tema data

Muzica pe calculator

Concurentii trebuiau sa faca un jingle de minimum de 10 secunde care să sune a Crăciun pe calculator, pe Google song maker –

Comoara din carte

Fiecare echipă care intrau în bibliotecă trage un bilețel pe care scrie, de exemplu:

“Descoperă primul cuvânt de pe pagina a cincea a cărții x, scrisă de y. Start!”. Notau cuvantul pe un post-it si il inmanau coordonatului de proba.

La final, cu respectivele cuvinte s-a format un citat motivational din C.A.Rosetti

Asamblare calculator

Copiii trebuiau sa asambleze componentele intr-un calculator (RAM + Procesor + HDD + placa video). Aici coordonatorul de proba a fost unul dintre juniorii Ferseta.

CASA IN MINECRAFT

Fiecare echipa trebuie sa construiasca o casa in Minecraft pe calculator care sa indeplineasca anumite cerinte, folosind toate elementele existente din Hotbar.

Elemente obligatorii: Usa + Pat + Crafting Table + Chest + Furnance + Fereastra + acoperis + pereti.

Criptare/Decriptare propozitii

Aceasta proba a avut 2 componente.

Componenta 1 – Fiecare membru din echipa a trebuit sa cripteze o propozitie simpla, gen “ANA ARE MERE.” cu cifrul lui Cezar.
De ex. Daca Cifrul este +2. A +2 devine C, B + 2 devine D, etc…

Componenta 2 – Fiecarui membru din echipa a primit un text codat gen “RKUKRC NXK UVGHCP OCPAPEC DQDKVG OQY.” cu cheia lui Cezar care poate fi +1, +2 sau +3. Ei trebuiau sa gaseasca cat mai repede care a fost mesajul initial. Deci au trebuit sa lucreze in echipa sa identifice cheia corecta si sa decodeze textul.

Situatii de cyber-security și cyber-bullying identificate in imagine

Aratam fotografii postate de catre alti liceeni pe internet. Concurentii trebuiau sa identifice 3 probleme la acea poza, probleme care ii pot dauna respectivei persoane foarte mult.

Telefonul Spion

Pe masa era un telefon (Android/IOS). Taskul echipei este sa identifice minim 5 aplicatii care pot sa te spioneze uitandu-se in setarile telefonului si vazand ce permisiuni sunt alocate.

Jocuri de IQ

Probă contra cronometru – timp maxim 8 minute

Fiecare elev din echipă trebuiau să rezolve câte o provocare IQ games.

IQ Metal Links

 1. Toti membrii echipei se asezau pe scaune 
 2. Se dadea START
 3. Se deschidea cutia si isi aleg fiecare provocarea metalica
 4. Se apuca sa o rezolve. Membrii echipei se puteau ajuta intre ei
 5. Cand toate provocarile sunt rezolvate, STOP cronometru

Microsoft Word

Copiilor li se dadea un text chior in notepad + o imagine cu o pisica haioasa care trebuie formatat conform modelului.

Trebuiea sa il ia cu copy-paste, sa il puna intr-un document word si sa il formateze. Centrare, Bolduire, Colorare, impartire pe paragrafe, etc…. Plus poza

Hotul

Imagineaza-ti ca un hot vrea sa fure de la familia Ionescu. Cum poate afla unde locuieste si cand sunt Ionestii plecati de acasa, ca sa dea lovitura? Ajuta-ne sa ii aparam pe Ionesti!

StartEvo VIP Reading Challenge

Copiii au fost motivati sa trimita challenge-uri INAINTE DE INCEPEREA PROBEI catre diverse personalitati din Romania, prin care sa le raspunda cat de important e cititul pentru ei personal! Mai multe mesaje, mai multe sanse de raspuns. Proba preconcurs – iar adunarea se face in ziua concursului, in care fiecare echipa prezinta raspunsurile primite de la VIP-uri.

De ex: clasa a XI-a B a primit raspuns video de la Dani Mocanu, de la Teodor Paleologu, de la Iohannis si de la Bianca Dragusanu.  Fiecare reusita dovedita = -100 secunde Fiecare esec dovedit (maxim 10 se iau in considerare) = -30 Se iau in calcul doar personalitati care au MACAR un cont cu MINIM 1000 urmaritori pe social media (facebook, instagram, tik-tok, youtube)

Dorian Popa a raspuns solicitarii a 2 echipe diferite. Multumim frumos.

Plus alte cateva vedete au raspuns copiilor, pe unele le-am recunoscut, pe altele mai putin.

Dar ce este relevant este ca au avut curaj sa vorbeasca cu persoane necunoscute, au infruntat ideea de respingere si au reusit! Si noi i-am premiat si daca au avut esecuri dovedibile.

Proba Secreta 1 – Creare unui turn de spaghete

Le-am dat 20 spaghete, 1 metru de sfoara, 1 metru de scotch, 1 bezea si o foarfeca si in 8 minute trebuiau sa creeze cel mai inalt turn cu putinta.

Proba Secreta 2 – Sa raspunda la o problema de logica

Dar mai intai trebuiau sa caute prin tot liceul un borcan roz, sa ia de acolo enuntul problemei, dupa care sa vina cu rezolvarea la noi Evil.

Proba de indemanare sportiva

Intr-un interval de timp prestabilit, fiecare membru al echipei trebuia sa arunce cu mingiute de ping-pong la tinta in pahare pline cu apa pe jumatate. Cu cat mai multe pahare nimerite, cu atat mai bine pentru echipa.

Tetra tower balance

Probă contra cronometru – timp de rezolvare 5 minute

Echipa se aseza în șir indian.

Coordonatorul probei pornește cronometrul countdown de la 5 minute.

Fiecare membru al echipei lua câte o piesă și o punea pe balansoar, după care se duce repede in spate. Următorul așează altă piesă. La fiecare schimbare discutau dacă vor continua sau nu. Când echipa se hotara să se oprească, spun STOP și coordonatorul probei numara piesele de pe balansoar.

Dacă construcția se prabusea, echipa putea să ia construcția de la început, până la expirarea timpului.

Lingvistica – Traducere din Swahili (gen)

Concurentii au primit contra-cronometru o provocare, sa traduca (prin deducere logica) un text dintr-o limba ciudata in romana sau invers. Limba pe care au primit-o era KETA, o limba care se mai vorbeste de aprox 200 de persoane pe undeva prin Siberia, pe stanga.

Coordonator a fost unul dintre juniorii Ferseta.

Geo-Challenge

Vedem cat de multe cunoasteti despre geografie. De exemplu, in ce tara este Turnul Eiffel (evident, intrebarile nu au fost atat de usoare. Hahahaha!)

Echipa are de rezolvat:

 • Un puzzle cu harta Europei – 50 piese.
 • Să așeze 20 de obiective turistice
 • Să așeze 30 de steaguri la țări

Tic-Tac Boom-Boom

Echipa a avut de rezolvat o problema de logica matematica. La final, aflau un cod. Cu codul respectiv, dezamorsa o bomba si primeau bomboane :). Bomb – Bomboane, get it?

Ghicitoare financiara

Echipa intra in sala si primea o foaie cu un enunt matematic pe care trebuie sa il rezolve.

Cateva idei interesante

Unii au ales culoarea echipei si au venit toti imbracati asa.

Asteptarea este grea (pana validam rezultatele finale).

Cat a costat

Am primit multe premii de la Brother Romania, de la Mindblower – Cadouri iesite din minti.

Dry bag-uri, harti razuibile, termosuri, gherghefuri, reviste Stiinta&Tehnica, carti, lampi inel pentru vloggeri, cani, pixuri, caiete si altele.

Alta parte dintre premii le-am cumparat noi + logistica.

Voluntarii au primit sosete colorate (+ in curand diplomele)

Toti copiii care erau in sala de festivitati au plecat cu ceva acasa. Principiul de impartire a fost simplu. Cei mai bine clasati ajungeau la scena, vedeau toate premiile asezate acolo si isi alegeau ce vroiau. Urmatorii, din ce a ramas. Si tot asa.

Timpul nostru: peste 150 de ore (pregatiri, discutii cu directiunea, cu profesorii, facut proceduri pentru voluntari, organizare, 2 intalniri cu elevii de clasa a IX-a cu 10 zile inainte, intalnire cu voluntarii cu 3 zile inainte etc.).

Am venit cu 6 laptopuri, primite donatii de la ISB ROM SRL și IGT.

A fost foarte tare!. Urmeaza si filmuletele. Felicitari tuturor celor implicati.

Ne vedem data viitoare.

The post Cum a fost la StartEvo Treasure Hunt din Liceul C. A. Rosetti Bucuresti appeared first on Comunitatea Kidiboților.