3
(1)

O poveste de viata FASCINANTA, a lui Grigore Cartianu. Un om cunoscut, care povesteste cum i s-a format caracterul si ne da sfaturi de aur. O poveste care merita ascultata!

Urmareste filmuletul:

Am fost si eu curios odata cum de m-au numit ai mei Grigore Cristian Cartianu[…]

Am facut liceul la Targu-Jiu – Liceul Tudor Vladimirescu.

Pana la 18 ani am trait la tara.[…]

2 lucruri m-au forjat: faptul ca am copilarit la tara, intr-un sat sarac, dar plin de oameni ambitiosi.  + faptul ca am facut armata la o unitate de elita, la parasutism.

Eu am facut TCM. In vara 87, pe la recrutare, a intrebat cine vrea la parasutism – am zis da eu si colegul meu de banca din liceu.

Viata este o lupta permanenta. O lupta a ta cu tine insuti. O lupta care te face sa mergi mai departe. Copilaria mi-am petrecuta in Oltenia de deal-munte. Tismana, satul Hobita (de unde era Brancusi). Acolo sunt oameni speciali, ambitiosi.

Grigore Cartianu: Ce s-ar intampla daca Plesu ar ajunge pe ulitele satului meu[…]

Din orgoliu sau ambitie, ajung sa se omoare unii pe altii sau sa se dusmaneasca 3 generatii la rand. Pe Brancusi l-a ambitionat.[…]

Era foarte important sa nu fii codasul clasei, ci dimpotriva, sa fii sef. Oltenii aproape ca se trezesc sefi, sa ii comande pe altii – e din firea lor. Am invatat ce inseamna sa cosesti de dimineata de la 5.30, pe roua, pana noaptea. Am invatat ce inseamna munca. Sa incarci vreo 2 camioane cu saci de cartofi sau porumb in jumate de ora. Sa prasesti pamantul cand e tare precum caramida. Sa iti fie foame si sa constati ca nu mai ai nimic de mancare in casa. Am invatat ce inseamna sa prinzi animalele padurii, sa le mananci. O viata dura, plina de suferinta. Acum sunt frate cu animalele acum. Nu pot sa asist la torturarea lor, la schingiuirea lor, la omorarea lor.[…]

Grigore Cartianu: Nu ii suport deloc pe cei care au toate calitatile si stau si plang si asteapta sa “li se dea”. Oamenii trebuie sa aiba grija de ei, de familia lor, de copii lor, de fratii lor mai mici.

Cateodata musti din pietre, dar faci o treaba.

Grigore Cartianu: Mama insasi a oferit un exemplu urias de ambitie. “Ce, vreti sa ajungem ca ai lui Rascol?” Nu, nu vroiam sa ajung ca ai lui Rascol.

In ultimii 2 ani am publicat 4 carti despre evolutie. Sansa mea s-a numit viata la tara.[…]

Ce sa faci in tara ca sa razbesti? Nu toti pleaca dintr-un mediu care sa ii faca sa fie fotbalisti. Balaci: Nu o sa vezi niciodata un mare fotbalist care avea tot in copilarie.

Din aprilie pana in septembrie stateam in picioarele goale.

Din zece colegi de clasa 1-4, 5 nu mai erau in viata. Cand vii de la tara la oras, e un soc. Cand vii de la Targu-Jiu la Bucuresti, e alt soc, mai mare.

Orice cale o apuci, trebuie sa fii cinstit cu tine insuti. Asta e foarte important. Sa stii ca orice ai fi si oriunde ai fi, esti de incredere si ai oameni de incredere in jurul tau.

Grigore Cartianu: Daca unul e foarte talentat, dar umbla cu mismasuri – nu are ce cauta intr-o redactie.[…]

 

Viata inseamna ambitie, munca, onestitate, buna credinta. Dar si credinta. Nu trebuie sa fii mistic. […]Iti faci dusmani destui: de la vecinii de la tara pana la cei despre care scrii.

Pe lume trebuie sa ne asumam si lucruri nepopulare. In presa am ajuns intamplator. Am mers sa fac o facultate de constructii de masini – TCM. De ce acolo si nu in alta parte? Pentru ca era 87, tot ce imi doream era sa fac o facultate, sa am grija de casa. In 91, am ajuns la presa pentru ca trebuia sa castig niste bani. Am ajuns la Expres Magazin, condusa de Ion Cristoiu. M-am dus la cea mai in voga in momentul respectiv – doza de ambitie al unui copil crescut la tara.[…]

Odata ajuns in presa, fara sa imi propun, m-am trezit sef. Ramasese  fara sef la sport si auzise Cristoiu ca ma pasiona subiectul. O luna doua s-au transformat in 4 ani de zile. Am ajuns sef de departament, redactor sef adjunct….

Mi-am propus ca 45 de ani sa fie varsta limita pentru munca eminamente administrativa!

Grigore Cartianu: Eram cel mai bun cosas. Pe urma eram cel mai bun zidar, din echipa de 10 zidari. Cand eram la prasit porumbul, eram cel mai bun. La scoala am incercat sa fiu cel mai bun. La fel si la liceu (desi nu eram cel mai bun). Tot timpul am avut ocupatii paralele. Daca m-as fi facut zidar, in 10 ani de zile sigur eram cel mai renumit zidar din Carpatii sub-olteniei.

Atunci cand vrei sa faci ceva si o faci cu pasiune, atunci trebuie sa incerci sa fii printre cei mai buni.

E important sa fii cel mai bun din domeniul tau.[…]

Grigore Cartianu: TREBUIE SA IMPINGI LUCRURILE INAINTE. Alege-ti o poteca si mergi HOTARAT PE EA.

 

Ti-a placut?

Da click pe o stea sa votezi!

Rating mediu 3 / 5. Numar voturi: 1

Nu exista voturi pana acum! Fii tu primul. 🙂

Intrucat ai considerat acest articol bun...

Avem o rugaminte la tine: poti sa ne dai si un scurt review pe Google aici? https://g.page/r/CYQak7qPsZsYEAI/review:). Multumim anticipat.

Ne pare rau ca acest articol nu a fost util pentru tine

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa devenim mai buni?