0
(0)

Va invitam sa urmariti o poveste frumoasa – cea a lui Razvan Opran – (The Mission, Bilete.ro, Entourage, Studio Martin, etc, etc). Este o poveste plina de invataminte, este o chintesenta a experientei unui om care a deschis drumuri in Romania. Vedeti cum a inceput, cat de greu i-a fost si ce a invatat dupa atatia ani.

Nascut in septembrie ‘75, in Bucuresti. Liceul Sf. Sava, fostul Nicolae Balcescu. Facultatea ASE (pentru ca parea cea mai apropiata de ceea ce doream eu sa fac).

StartEvo: Ce vroiai sa te faci cand o sa fii mare?
Razvan Opran: Mi-era foarte greu sa raspund la aceasta intrebare. De aceea am facut ASE-ul, pentru ca parea facultatea cu cele mai mari posibilitati de evoluare.

Dupa prima zi de ASE, m-am angajat la stat. Dar am vazut ca nu e pentru mine. Am vazut frustrarea, programul, … Am avut 3 joburi particulare. In acesti 4-5 ani am descoperit EXACT ceea ce imi place si sa zic “Eu de astazi asta vreau sa fac”

Am lasat jobul si m-am apucat de antreprenoriat.

Razvan Opran

Am sesizat ca exista o nisa, dupa o vizita in strainatate: productie evenimente muzicale, headliner care performeaza, cu DJ. M-am intors in tara, m-am uitat in stanga/dreapta, am vazut ca nu exista asa ceva. Imi placea si muzica… si am zis: De ce sa nu fac asta?

Evident ca dupa primele 4 luni, mi-am dat seama ca nu se poate trai din asta asa ca mi-am facut cateva afaceri, care sa plateasca facturile.

 

StartEvo: Dar in momentul in care ai luat decizia, ai avut o plasa de siguranta? Ai avut niste bani pusi deoparte?
Razvan Opran: Mi-a fost extrem de usor. Dar acum imi dau seama ce aveam nevoie. Nu am avut un mentor, nu am avut pe cine sa copiem. Investitia a fost de 300 de dolari de persoana – care a fost ultimul salariu de la vechiul job. Noi nu descoperisem conceptul de plasa de siguranta. 🙂

Primul eveniment am vrut sa facem cu un DJ foarte bun si o companie f mare.

Am ajuns foarte repede inapoi la birou si am tras 2 concluzii:
Artistul nu vroia sa lucreze sa lucreze cu noi, ca nu aveam nici un istoric, de nici un fel.
Compania (care acum ne e partener strategic) ne-a zis: “Ati mai facut? Nu. Atunci faceti intai de 10 ori si pe urma veniti la noi!”. Si am zis, OK, am gresit un pic abordarea.

Si atunci se punea intrebarea cum poate sa creasca o companie de genul asta? Ne-am uitat si noi pe Internet ce se facea in Anglia, in America.

Abordarea total gresita. […]Ce abordare exista: sa crestem organic!

Primul The Mission: 56 bilete vandute – nu am pierdut bani.
Al doilea The Mission:  49 bilete vandute – am pierdut putini bani
Al treilea The Mission: 300 bilete vandute – nu am pierdut bani.

Am descoperit ca pe masura ce timpul trece – INVATAM! […]

Cea mai scumpa scoala: invatatul pe banii proprii. […] Dar ne-a placut sa o facem.[…]

StartEvo: 3 sfaturi?
Razvan Opran:
1. Cat traiesti, inveti. In domeniul nostru existe 2 cuvinte: evolutie si progres.[…]
2. Incercati sa relationati. Cat mai multi oameni te cunosc ca persoana, ca fata, ca pozitie, ca renume, cu atat mai bine. Este foarte bine sa afli lucruri noi. Sa cunosti oameni, sa vorbesti cu ei, sa tragi invataminte. […]
3. “Nu merge si-asa.” Cand accepti lucruri :”nu merge si asa” incepi sa accepti lucruri fatalisto-falimentare.

StartEvo: Ai avut esecuri in viata?
Razvan Opran: Exista in viata oricui chestii de genul asta. Conteaza cum le percepi, cum le depasesti. Poate sa fie faliment financiar – matematica pura, esec profesional.[…]

StartEvo: Ai avut esecuri?
Razvan Opran: […]Noi am dat de 2-3 ori faliment si ne-am reinventat in anumite domenii. Dar niciodata ca si grup. Intotdeauna unele companii mergeau mai bine si sustineau prostiile pe care le faceam cu alte companii din grup. Am reusit sa invatam lucruri.

Sunt oameni care nu isi permit nici un faliment.

StartEvo: Cat de importanta este etica in ceea ce faci?
Razvan Opran: In domeniul nostru exista mai multi “infractori” decat in alte domenii. […]Spun ca sunt agenti care nu sunt agenti. Sunt promoteri care spun artistului sa mearga acasa, ca il platesc per urma. Noua ni s-a parut ca este strictete foarte mare. Chiar oamenii astia nu o sa ne creada pe cuvant? De ce toti vor banii inainte? […]

Exista un istoric global, mondial, in fiecare tara. Un om este reprezentat de numele lui si de numele companiei lui. Cand faci o prostie, nu mai existi. Unii sunt trouble makeri in ceea ce priveste corectitudinea, platile, etc…

Noi nu avem alte relatii decat cele construite pe baza muncii noastre, pe baza eticii noastre.

StartEvo: Ce obiective ai? Ce te face sa mergi mai departe?
Razvan Opran: Noi avem un alt stil ca si persoane (eu si asociatul meu) – noi plecam de acasa pentru ca vrem sa facem treaba. Datorita faptului ca avem mai multe domenii unde functionam, stam destul de mult sa “brainstormam” – oportunitati, idei, solutii. Dorinta de a face lucrurile mai bune.

Cineva odata ne-a invatat o vorba mare. Intre 2 competitori care pleaca la drum cu mijloace egale. Nu castiga cel care face un lucru 100% mai bine. Va castiga cel care face din 100 de lucruri fiecare cu 1% mai bine ca celalalt.

StartEvo: Un cuvant de incheiere?
Razvan Opran:
Sunt si perioade grele. Nu renuntati. No matter what. […]Trebuie sa ai cu cine sa vorbesti (asociat, angajat) si rupe firul in patru. Tot timpul sa intelegi ce-ai gresit. Nu exista raspunsul “s-a intamplat”. Si doi, sa ai sustinere de la familie. Si trei, incearca sa vezi rezultatul nu neaparat prin profitul generat la sfarsitul exercitiului financiar. Daca ai consumatori fericiti, asta e misiunea ta.

Ti-a placut?

Da click pe o stea sa votezi!

Rating mediu 0 / 5. Numar voturi: 0

Nu exista voturi pana acum! Fii tu primul. 🙂

Intrucat ai considerat acest articol bun...

Poti sa ne dai si un scurt review pe Google aici? https://g.page/r/CYQak7qPsZsYEAI/review 🙂

Ne pare rau ca acest articol nu a fost util pentru tine

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa devenim mai buni?