1
(1)

Stiati ca exista vaci autiste? Saracele animale, dupa ce ca sunt vaci, mai au si autism, o afectiune foarte urata. Din punctul meu de vedere, acest termen “vaca autista” este atributul suprem al imobilismului si al lipsei de integrare in societate.

Am vazut ca foarte multi din semenii nostrii se pot incadra in acest apelativ. De la clasicul lenes din poveste, care spunea “Muieti-s posmagii”, pana la mai actualii dependenti de tehnologie, care stau tot timpul cu ochii lipiti de ecranelor device-urilor mobile (telefoane sau tablete).

Acesti oameni sunt incremeniti in proiect. Isi creaza o zona de confort a lor, in care stau cu orele/zilele/anii. Unii stau si se joaca. Altii isi verifica cu obstinatie mailurile. Altii verifica tot ce apare pe facebook. Altii mai planteaza niste castraveti in ferma lor virtuala.

Este asa de usor sa devii o vaca autista. Asupra creierelor noastre este o agresiune continua de oferte de entertainment facil. Si odata ce intri pe acest fagas, se cheama ca esti dependent. Intotdeauna creierul nostru va tinde sa aleaga cel mai scurt drum si cel mai facil. Este natura umana. Dar cel mai usor pe termen scurt nu este si cel mai bun.

Evident, toate vacile autiste au o parere buna despre ele. Ele zic ca sunt trendy, early adopters, ca experimenteaza noutatile. Faptul ca interactiunea lor sociala scade nu ii ingrijoreaza deloc. Chiar dimpotriva, argumenteaza ca ei se socializeaza mai mult. Dar cand vorbesc cu alte persoane in carne si oase, se simt stinghere. Pur si simplu, vacile autiste isi pierd capabilitatile de integrare in lumea reala.

Ce mi se pare ingrijorator este faptul ca proprii nostrii copii sunt predispusi la acest simptom. Si in strainatate si in Romania, cand merg la o carciuma si sunt familii cu copii, pe din ce in ce mai multi din kinderi ii vad cu nasul in iphoane si ipad-uri, jucandu-se, absorbiti. Pentru parinti este superb, pentru ca nu mai alearga bezmetici prin restaurant dupa plozii lor (asa cum facem noi:) ). Dar pe termen lung, tehnologiile si entertainmentul de aceasta natura este EXTREM de daunator. Te cretinizeaza.

Si inca 2 exemple:

– stiti cum se numeau utilizatorii de blackberry acum vreo 2-3 ani? Crackberry – Erau dependenti de blackberry ca de crack (cocaina). Tot timpul stateau cocosati, sa isi verifice mailurile. Cred ca si acum este la fel 🙂

– stiti cum arata o intalnire de bloggeri? Vorbesc toti intre ei cateva minute, dupa care fiecare se adanceste in explorarea propriului telefon/tableta si e o liniste deplina 🙂

Socializati-va. Uitati-va in ochii oamenilor. Comunicarea old-school o sa dainuiasca si o sa faca diferenta si in viitor. Nu deveniti sclavul tehnologiei!

Bafta

Start Evo!

Ti-a placut?

Da click pe o stea sa votezi!

Rating mediu 1 / 5. Numar voturi: 1

Nu exista voturi pana acum! Fii tu primul. 🙂

Intrucat ai considerat acest articol bun...

Poti sa ne dai si un scurt review pe Google aici? https://g.page/r/CYQak7qPsZsYEAI/review 🙂

Ne pare rau ca acest articol nu a fost util pentru tine

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa devenim mai buni?