0
(0)

Marian Seitan este CEO-ul unei firme cu 8 milioane cifra de afaceri si 900 de angajati, pe care a ridicat-o de la zero. Ca sa reusesti asta, este ceva. Se cheama ca ai demonstrat ceva in viata… Asa ca l-am pus pe lista oamenilor inspirationali (si implicit a companiilor care le consideram inspirationale). L-am prins si i-am pus intrebarile clasice StartEvo: “Cum ai ajuns aici + da-ne 3 sfaturi”. Ce a iesit, va invitam sa urmariti mai departe. Si mai ales, va invitam sa URMATI sfaturile lui.

Marian Seitan

Am inceput business-ul in 97. Initial se numea Hit Mail, ulterior, dupa ce Posta Franceza a cumparat 60% din firma s-a redenumit Mediapost Hit Mail. Am inceput la 6 luni dupa ce am terminat facultatea.

Ce a fost cel mai important pentru inceperea businessului a fost bursa care am primit-o in Franta. O bursa Tempus castigata cu concurs la facultate (ASE). La anul meu am castigat locul 1 pe Franta pe limbi straine. As fi putut sa merg in Franta si sa aleg orice facultate din program.  Dar m-am certat cu decanul. Eu vroiam sa merg cu masina si decanul vroia sa mergem cu avionul. Retrospectiv privind, cred ca avea dreptate. 🙂 Cand am ajuns totusi in Franta, la aeroport ne-au tinut aproape o ora intr-o cusca cu tot felul de imigranti, pana cand cei de la facultate au confirmat ca mergem la ei.[…]

Eram terminat. Dupa 2 saptamani, decanul a zis “totusi mergi”. Mai era o singura facultate: Marketing Direct. De ce? Ca nu o vrusese nimeni.

Era o combinare de 3 lucruri: marketing, logistica si IT. Asa ca am invatat. Imediat cum am terminat facultatea, mi-am facut socotelile si am demarat afacerea. Mai era o singura firma de marketing direct in piata, deci nu prea era mare concurenta.[…]

Noi am pus preturile din Franta. Si am ramas socati ca ne ramanea marja mare. A fost un noroc. Dupa 1-2 ani, cand concurenta a crescut, ne-am micsorat preturile la nivelul pietei. Dar cu profitul din primul an ne-am cumparat un apartament in care am activat primii 3 ani. Pe langa apartamentul din Titulescu, ne-am mai inchiriat o garsoniera la etajul 3, apoi inca unul la 8 si tot asa. Si tot timpul eram pe scari. Si ne-am prins ca pierdem mult timp. Ne-am mutat intr-o vila.[…]

Posta Franceza in 2009 a cumparat 60% din firma noastra. Este o posta care intelege mult mai bine decat alte poste zona asta de marketing direct, pe care le-a consolidat.

Marian Seitan: 3 sfaturi:

#1 – Sa fiti curajosi. Sa va asumati riscurile fara sa va ganditi de 3 ori inainte.

#2 – Sa va respectati INTOTDEAUNA cuvantul dat. Portofoliul de clienti pe care il avem se bazeaza pe cuvantul dat si cuvantul respectat. Am reusit sa nu dezamagim clientii. Din pacate, nu putem spune ca asta e standardul in Romania. Dar lucrurile se imbunatatesc.

#3 – Sa fiti atenti la oamenii din jurul vostru. Sa va ganditi cum puteti sa ii ajutati sa se dezvolte impreuna cu voi.

StartEvo: Ce vroiai sa te faci cand o sa te faci mare?
Marian Seitan: Nu imi era foarte clar. Cred ca vroiam sa ma fac cercetator. Dar cercetatorii nu stateau bine cu balanta de venituri si cheltuieli.

In facultate ma vedeam lucrand in finante/investitii, nici gand in marketing. Bursa din Franta m-a determinat sa aleg acest drum.

StartEvo: Cand angajezi pe cineva, la ce te uiti?
Marian Seitan: Sincer, nu cred ca este punctul meu tare. Cred ca empatizez prea mult. Incerc sa gasesc lucruri bune in oameni si sa le dezvolt.[…] Nu sunt cel mai tare om in recrutare. Folosesc furnizor extern pentru asta.[…]

StartEvo: Cuvant de final?
Marian Seitan: Nu pierdeti timpul. Apucati-va de ceva, fiti consecventi in ceea ce faceti si o sa vedeti rezultate.

Ti-a placut?

Da click pe o stea sa votezi!

Rating mediu 0 / 5. Numar voturi: 0

Nu exista voturi pana acum! Fii tu primul. 🙂

Intrucat ai considerat acest articol bun...

Poti sa ne dai si un scurt review pe Google aici? https://g.page/r/CYQak7qPsZsYEAI/review 🙂

Ne pare rau ca acest articol nu a fost util pentru tine

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa devenim mai buni?