0
(0)

“Oau, ce smecheras este copilasul tau!:)” spune un vecin, cu admiratie in priviri. Se uita la un kinder de cativa anisori, imbracat mai “smechereste” si cu o anumita atitudine, pe care o au copii mici care se dau in spectacol cand sunt priviti. Chiar spunand copilasului ca este “smecheras”, respectiva entitate umana se umfla in pene si se comporta mandru de aceasta etichetare. “Oamenii mari ma apreciaza. Ce tare sunt!”

De mici copii parintii vor ca odraslele lor sa fie smechere. De ce? Pentru ca in ultimii 20 de ani, dupa revolutie, s-a dovedit ca “smecheria” este o atitudine asociata cu succesul. Noi oricum, ca romani suntem descurcareti (cea mai descurcareata natie de pe planeta) – daca am avea si curaj si mandrie de sine mai mare ar fi perfect.

Din pacate, smecheria si tupeul au fost asociate cu lucrurile negative. Cu bagatul in fata la coada. Cu nerespectarea celorlalti participanti la trafic. Cu incalcarea flagranta a drepturilor celorlalti.

La fel ca “democratia”, si termenii “tupeu” si “smecher” au fost prost intelese.

Dar sa ne intelegem: Este bine sa avem CURAJ (tupeu). Este bine sa fim descurcareti si sa dublam aceasta calitate cu seriozitate si putere de munca sustinuta.

Ne-am obisnuit sa ni se urce toti in cap. “Lasa ca merge si asa…” “Nu avem ce sa facem, asa sunt romanii…” “Suntem slabi, nu avem ce face maica…” “Mai bine tac decat sa creez probleme”.

Daca inlocuiti cuvantul TUPEU cu sinonimul lui CURAJ, poate o sa vedeti avantajele sa fiti CURAJOSI. Sa va cereti drepturile. Sa nu lasati ghertoii si companiile sa rada de voi. Sa nu lasati taranii sa profite de teama voastra de a reactiona.

Cum ziceam, avem si noi ca natie un singur atribut puternic: “DESCURCARETI”. Transformati acest atribut, impreuna cu atributul CURAJ intr-o viata mai frumoasa si mai activa. Scoateti partile negative si concentrati-va pe caracteristicile pozitive ale acestor cuvinte. Si nu va dati batuti! NICIODATA!

 

Ti-a placut?

Da click pe o stea sa votezi!

Rating mediu 0 / 5. Numar voturi: 0

Nu exista voturi pana acum! Fii tu primul. 🙂

Intrucat ai considerat acest articol bun...

Avem o rugaminte la tine: poti sa ne dai si un scurt review pe Google aici? https://g.page/r/CYQak7qPsZsYEAI/review:). Multumim anticipat.

Ne pare rau ca acest articol nu a fost util pentru tine

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa devenim mai buni?