Te INSPIRAM sa lupti pentru visurile tale.

De ce este bine sa fim tupeisti si smecheri (adica curajosi si descurcareti)

Published on August 2nd, 2012 by

“Oau, ce smecheras este copilasul tau!:)” spune un vecin, cu admiratie in priviri. Se uita la un kinder de cativa anisori, imbracat mai “smechereste” si cu o anumita atitudine, pe care o au copii mici care se dau in spectacol cand sunt priviti. Chiar spunand copilasului ca este “smecheras”, respectiva entitate umana se umfla in pene si se comporta mandru de aceasta etichetare. “Oamenii mari ma apreciaza. Ce tare sunt!”

De mici copii parintii vor ca odraslele lor sa fie smechere. De ce? Pentru ca in ultimii 20 de ani, dupa revolutie, s-a dovedit ca “smecheria” este o atitudine asociata cu succesul. Noi oricum, ca romani suntem descurcareti (cea mai descurcareata natie de pe planeta) – daca am avea si curaj si mandrie de sine mai mare ar fi perfect.

Din pacate, smecheria si tupeul au fost asociate cu lucrurile negative. Cu bagatul in fata la coada. Cu nerespectarea celorlalti participanti la trafic. Cu incalcarea flagranta a drepturilor celorlalti.

La fel ca “democratia”, si termenii “tupeu” si “smecher” au fost prost intelese.

Dar sa ne intelegem: Este bine sa avem CURAJ (tupeu). Este bine sa fim descurcareti si sa dublam aceasta calitate cu seriozitate si putere de munca sustinuta.

Ne-am obisnuit sa ni se urce toti in cap. “Lasa ca merge si asa…” “Nu avem ce sa facem, asa sunt romanii…” “Suntem slabi, nu avem ce face maica…” “Mai bine tac decat sa creez probleme”.

Daca inlocuiti cuvantul TUPEU cu sinonimul lui CURAJ, poate o sa vedeti avantajele sa fiti CURAJOSI. Sa va cereti drepturile. Sa nu lasati ghertoii si companiile sa rada de voi. Sa nu lasati taranii sa profite de teama voastra de a reactiona.

Cum ziceam, avem si noi ca natie un singur atribut puternic: “DESCURCARETI”. Transformati acest atribut, impreuna cu atributul CURAJ intr-o viata mai frumoasa si mai activa. Scoateti partile negative si concentrati-va pe caracteristicile pozitive ale acestor cuvinte. Si nu va dati batuti! NICIODATA!

 

Ti-a placut? Citeste si:


Iti place pagina? Click aici sa ii dai SHARE!

Taguri:, , , , ,

Comments Closed

Comments

 1. Posted by Cristian on August 2nd, 2012, 13:50

  Conform dictionarului de sinonime:
  Curaj = 1. bărbăție, bravură, cutezanță, dârzenie, încumetare, îndrăzneală, neînfricare, semeție, temeritate, (livr.) intrepiditate, petulanță, (rar) cutezare, (pop. și fam.) suflet, (pop.) inimă, voinicie, (înv.) dârzie, îndrăznire, mărinimie, semețire, (grecism înv.) taros. (Dovedește un mare ~ în acțiunile sale.) 2. v. vitejie.
  IN NICI UN CAZ CURAJ = TUPEU

  • Posted by Fondatorii StartEvo on August 2nd, 2012, 16:23

   🙂 Nu vrei sa ne dai si definitia democratiei? 🙂

 2. Posted by bogdan on August 23rd, 2012, 10:15

  Intr-adevar atitudinea conteaza si este bine sa ne cerem drepturile cu integritate, fermitate si CURAJ. Altfel. ajungem o natie de frustrati condusa de cocalari si tupeisti.

Parteneri inspirationali

(afisati aleator)

eMag


Stiinta si Tehnica


Editura Corint


Astroclubul Bucuresti

Gadgetway

Bucharest Science Festival


Editura Arthur


Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale


OMV PetromFarmaciile Richter


Humanitas JuniorȚi-ai făcut cont pe Kidibot?