0
(0)

Daca este sa te uiti in presa (din Romania), ajungi inevitabil la concluzia ca o sa murim, ca lumea merge catre dezastru, ca apocalipsa este dupa colt. Inundatii, pandemii globale, crize financiare monstruoase, boli care tot apar, somaj, revolte, incalcarea drepturilor cetatenilor, teoria conspiratiei, meteoriti care ne trec pe langa ureche, accidente, dezastre ecologice, etc, etc.

Dar lucrurile nu stau chiar asa de rau, comparand cu toata istoria noastra de umanitate, de aprox 6000 de ani, de cand ne alergau mamutii pana acum.

 1. Speranta de viata a crescut. Cine trecea de 30 de ani era considerat batran. Toti faceau copii repede, pentru ca stiau ca or sa dea coltul destul de repede
 2. Mortalitatea infantila a scazut
 3. Numarul de morti datorate bolilor mai mult sau mai putin simple a scazut: Inainte, orice apendicita, orice infectie la o masea sau o pneumonie erau fatale. Acum sunt exceptii.
 4. Curatenia a crescut: Acum 400 de ani, toate orasele din Europa civilizata erau o hazna infecta. Oamenii aruncau galeata cu nevoi direct in capul trecatorilor. Acum e mai curat. Chiar si oamenii sunt mai curati: inainte era conceptul ca daca faci baie mai des de odata pe an te poti imbolnavi si muri. Oamenii de la curtea Regelui Soare, Ludovic al XIV, toti erau plini de paduchi si puteau groaznic.
 5. Incendiile au scazut ca pondere distructiva per eveniment. Inainte, cand lovea un incendiu, jumatate dintr-un oras disparea. Acum exista metode de interventie mult mai eficiente. 1-2 case maxim.
 6. Cutremurele afectau inainte un procent mult mai mare de oameni. Acum exista tehnologii de constructie cu rezistenta ridicata la cutremur. Exista alerte anti-tsunami.
 7. Violenta si insecuritatea era mult mai raspandita. Taiatul capetelor, trasul in teapa (aici cred ca era mai bine atunci), omorurile pe strada, jaful la drumul mare. Acum sunt muuuult mai rare. Sunt zone in lume unde gradul de insecuritate inca e mare, in special in Africa, America Latina si unele tari din Asia, dar in restul lumii e incomparabil mai bine.
 8. Sunt mai putine sanse sa mori de inundatie. Zonele de risc au fost delimitate, alerte anti-inundatie sunt emise, teoretic oamenilor nu li se mai dau asa de usor autorizatii sa isi construiasca case in zone inundabile… Ce e drept e ca daca acum 200 de ani eram 1 miliard de pamanteni, acum suntem 7 – a crescut riscul sa moara oameni, dar ca procent, riscul a scazut.
 9. Nu mai traim foamete. Da, mai este seceta, sunt probleme in anumite zone de pe planeta, dar NU mai murim de foame (din nou, fac exceptie cateva zone din Africa, din cauza logisticii precare). Mancarea circula, la fel si banii. In 1947, cand a fost marea foamete din Romania, atunci au murit oameni pe capete. Acum, cand e un an foarte prost, cresc preturile cu 30%. E o diferenta
 10. Drepturile cetatenesti sunt mult mai bune. Inainte negrii, tiganii, femeile, saracii, handicapatii, homosexualii, cei care aveau alte religii si multe alte categorii NU aveau drepturi si libertati. Acum au. Nu este perfect nici acum, dar este incomparabil mai bine. Milioane de oameni au fost arsi pe rug in numele lui Dumnezeu, razboaie au fost purtate in numele credintei cele drepte (oricare ar fi aceea).
 11. Suntem mai bogati decat eram acum 100, 500 sau 1000 de ani. Adica venitul mediu iti permite ai un trai mult mai ridicat pe piramida lui Maslow. Nu mai mori de foame, nu mai mori de sete, nu iti mai este frig, nu iti mai este frica de dinozauri. Iti permiti mult mai multe. Acum omul mediu are alte probleme existentiale.
 12. Avem acces la mult mai multa informatie. De fapt suntem agresati de ea. Orice eschimos cu un telefon mobil poate sa afle mai multe informatii decat putea un presedinte de stat acum 20 de ani, inainte sa se inventeze Google.
 13. Accesul la educatie a crescut. Informatia este disponibila peste tot. Harvard, MIT, si multi altii ofera GRATUIT cunoasterea. Trebuie doar sa vrei sa inveti.
 14. Numarul de oportunitati a crescut ENORM. In primul rand suntem de 7 ori mai multi decat eram 200 de ani. Poti sa vinzi lucruri la mult mai multi oameni. In al doilea rand, sansele sa ajungi de la zero la milionar sunt mult mai mari acum decat pe vremuri. Atunci, ca sa ajungi smecher, trebuia sa fii un razboinic foarte eficace in praduirea altora, sau sa sclavagesti multi oameni.
 15. Energia este mai curata acum (procentual vorbind) decat in trecut. Inainte trebuia sa arzi lemne si carbuni. Londra era toata neagra datorita cenusii. Acum exista si optiuni mult mai ecologice: convertirea in energie a vantului, apei, mareelor, soarelui, etc.

Nu traim intr-o lume perfecta, dar comparativ cu toata istoria noastra, stam de departe cel mai bine.

Dar atunci de ce acordam atat de multa atentie stirilor negative? Pentru ca este ceva in ADN-ul nostru. Supravietuirea noastra ca specie a tinut de faptul ca am fost atenti cand ceva rau s-a intamplat. Vine dinozaurul, a mancat 3 oameni – trebuie sa fugim. Vine ciuma in satul vecin – trebuie sa fugim in munti sa supravietuim. Vin turcii – ne retragem. Acum este mult mai usor sa acumulam stiri negative. Atata tot.

Dar trebuie sa intelegem ca traim intr-un moment in care este cel mai usor sa realizezi ceva memorabil. Sunt toate premizele create. Acum tine doar de tine sa faci un lucru bun pentru tine si altii, sau sa te concentrezi pe stirile negative.

Focus.

 

Ti-a placut?

Da click pe o stea sa votezi!

Rating mediu 0 / 5. Numar voturi: 0

Nu exista voturi pana acum! Fii tu primul. 🙂

Intrucat ai considerat acest articol bun...

Poti sa ne dai si un scurt review pe Google aici? https://g.page/r/CYQak7qPsZsYEAI/review 🙂

Ne pare rau ca acest articol nu a fost util pentru tine

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa devenim mai buni?