5
(1)

Esti roman? Atunci statistic vorbind ai sanse maxime sa mori de inima. Si presupunand ca nu mori instant, fara preaviz (pre-infarcte, infarcte, analize proaste, dureri, etc) o sa iti doresti sa il cunosti pe Florin Ortan. Cine este el? Omul care conduce cea mai RECOMANDATA clinica de cardiologie din Romania, Clinicco din Brasov. El o sa te ajute pe tine (sau pe parintii tai) sa iti prelungesti viata.

Cu Florin Ortan am realizat unul din cele mai emotionante interviuri StartEvo, in care garantam ca o sa auziti lucruri la care NU va asteptati. Va invitam sa il urmariti.

Sunt cardiolog, cardio-interventionist.

StartEvo: Din T0 in T1, cum ai ajuns aici, ca persoana?
Florin Ortan: Cred ca cea mai importanta componenta a personalitatii mele sunt diversele oranduiri sociale pe care le-am trait in mod constient. M-am nascut in comunism, am fost educat in comunism, am beneficiat de acea dualitate a educatiei comuniste. A venit revolutia. Am trecut constient prin capitalismul salbatic, prin democratie, am trecut constient prin uniunea europeana.[…] Am trait o istorie condensata intre 16 si 44 ani cat am acum.

Cel mai important drum care a dus la versatilitatea personalitatii mele a fost tocmai aceasta trecerea prin aceasta istorie concentrata. Nu ar trebui sa fim suparati ca am trecut prin atatea schimbari in viata. Ar trebui sa ne adaptam permanent. […]In ultimii 23 de ani a trebuit sa ne adaptam la lucruri la care un occidental de 44 de ani nici nu ar putea visa ca ar putea sa se adapteze. Cred ca asta e un lucru care ni se intampla.

StartEvo: Cand erai mic, ce vroiai sa te faci cand o sa fi mare?
Florin Ortan: Din nefericire, Doctor. Am fost un exemplu foarte bun de “drumul te alege pe tine si nu alegi tu drumul”. Primele mele amintiri dateaza de cand eram pe olita si faceam injectii la ursuletul cu plus. Cred ca aceste gesturi au dus o convingere, si nu invers… Am avut o idee care mi-am bagat-o in cap prin anumite conjuncturi. De cand ma stiu am vrut sa fac medicina.

StartEvo: Tu esti din Brasov?
Florin Ortan: Sunt ardelean. M-am nascut in Oradea. La 3 ani, m-am mutat la Sibiu. Am terminat facultatea la Tg Mures. M-am intors in Sibiu 2 ani. Am revenit la Tg Mures (16 ani) si am venit la Brasov. Asta a fost foarte important pentru mine. Contract cutumelor din Romania unde te nasti, lucrezi, inveti, te pensionezi si mori in acelasi loc, tot asa am fost oarecum silit sa ma misc destul de mult pe parcursul vietii.

StartEvo: 3 sfaturi pentru evolutie?
Florin Ortan:
Sfat #1. Nu exista ghinion. […]Trebuie sa gasim utilitatea fiecarui lucru care ni se intampla. Utilitatea pierderii inocentei este importanta, atata timp cat nu iti pierzi umanitatea.

Sfat #2. Obiectivitatea extrema cu propria persoana. Cheia insuccesului este lipsa de obiectivitate cu propria persoana. Atunci cand putem da o multime de sfaturi celor din jur, dar nu putem sa ne evaluam noi pe noi.

Sfat #3. Sa nu ne fie rusine ca ne schimbam. Acum daca m-as raporta la sistemul meu de valori morale de cand aveam 16 mi-ar fi rusine.[…] Pana si pietrele se schimba. […]Oamenilor le e rusine ca se schimba. Tocmai schimbarea te defineste ca personalitate.

StartEvo: Ce importanta are etica pentru tine?
Florin Ortan: Ca pentru crestini Ierusalimul. Totul si in acelasi timp nimic. Exista ENORM de multe momente in care imi incalc aproape toate principiile de etica. Pentru ca depinde la ce te raportezi. Medicina in sine ar trebui sa fie un lucru condus exclusiv dupa principii de etica. Niciodata nu mi-am incalcat un principiu de etica profesionala. Niciodata. Dar etica mea personala mi-o incarc in fiecare zi.

Solicit bani ca sa salvez vieti. Sigur, ne putem ascunde in spatele unor frumoase afirmatii cum ca este libertatea omului sa vina sau sa nu vina sa il salvezi. Dar nu vreau sa ne ascundem. Este StartEvo.

Cand in jurul tau sunt 35 de colegi, foarte extraordinari de buni profesionisti, care au facut extraordinar de multe sacrificii sa ajunga aici, care nu lucreaza in alta parte decat aici, care au copii acasa. Daca ar fi dupa etica mea personala, totul ar fi absolut gratuit. Nu am schimbat nimic plecand de la stat la privat din punct de vedere al eticii. Din nefericire, sanatatea a devenit un bun, pe care unii ni-l permitem si unii nu, si acest lucru nici un discurs populist nu poate schimba.

StartEvo: Ce te motiveaza sa mergi mai departe?
Florin Ortan: Nu vreau sa emigrez. De cand am terminat facultatea, conceptualizatorii sistemului nostru de invatamant si sanatate (niste fiare politruce) ne dadeau 2 variante: ramai aici (un fel de sclavagism) sau poti pleca. Ma motiveaza foarte tare, in limitele etice pe care mi le permite acest spatiu geopolitic sa nu fiu silit sa-l parasesc… Ma motiveaza teribil. Vreau sa am rost in tara mea! Ma motiveaza teribil.

Sunt un pic patriot. Desi e putin desuet

StartEvo: Cu ce tip de oameni iti place sa interactionezi?
Florin Ortan: Cei agresivi si puternici. Ma tin in forma. Urasc lingaii, urasc autosuficientii, urasc “yes”manii. […]Imi place sa ma inconjor cu oameni competenti, extrem de confidenti in ei insisi. Ma tin in forma.[…]

StartEvo: Cum te vezi peste 5 ani?
Florin Ortan: Nu imi pot permite sa fac nici un fel de apreciere. […] In cea mai buna varianta, ma vad tot aici.

StartEvo: Un cuvant de incheiere?
Florin Ortan: Mi-as dori ca acest lucruri care le faci tu si altii ca tine sa fie mai dese. Iti multumesc.

Si noi iti multumim!

Ti-a placut?

Da click pe o stea sa votezi!

Rating mediu 5 / 5. Numar voturi: 1

Nu exista voturi pana acum! Fii tu primul. 🙂

Intrucat ai considerat acest articol bun...

Poti sa ne dai si un scurt review pe Google aici? https://g.page/r/CYQak7qPsZsYEAI/review 🙂

Ne pare rau ca acest articol nu a fost util pentru tine

Ajuta-ne sa ne imbunatatim

Cum putem sa devenim mai buni?